Savršen spoj!

24/05/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada je hrana u pitanju, volim savršene spojeve kao što su praziluk i biber, puter i mirođija, losos i kajgana, jaja na oko i kari, sok od limuna i maslinovo ulje…. To su one kombinacije koje vas ispune toplotom kada ih prvi put probate zajedno. Tako sam jutros otkrila sasvim novu: humus i duvan čvarci. Mislim, čvarke svi volimo, bez obizira na “pakovanje”. I obično ih jedemo sa sirom ili kajmakom. Ali, kako mi je od juče ostalo začinjenog humusa, a ne volim da mi jela stoje, tako sam odlučila da ga danas dokrajčim. Kupila sam duvan čvarke i napravila domaću pogaču. I dobila pun pogodak.

Za pogaču vam je potrebno:

  • 100 grama ražanog integralnog brašna (plus za radnu ploču)
  • 30 grama heljdinog integralnog brašna
  • 20 grama ovsenog integralnog brašna
  • 1 jaje
  • 1 decilitar vode
  • 1/2 ravne kašičice morske soli
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice limunovog soka

Uključite rernu da se zagreje.

Brašna sam izmerila i pomešala. Zatim sam u činiji umutila jaje. Pa sam u to jaje dodala so i sodu birabonu da bi se lepo rastviorili. Zatim sam dodala vodu pa brašna i sve izmešala. Smesa će biti ređa, đto je dobro, jer u suprotnom ne biste mogli ravnomerno da umešate sok od limuna. Njega sam dodala na kraju i sve promešala dobro.

Zatim sam na radnu ploču stavila dve šake brašna i na to istresla smesu. Malo sam je domesila. Ne treba da postane tvrda, već da ostane lepljiva ispod površine testa.

Pogaca 1 s

Formirala sam disk i prebacila ga u pleh u kojem je bio pek papir. Sve sam ubacila u zagrejanu rernu i pekla dvadesetak minuta na 200 stepeni.

Proverite čačkalicom  da li je pogača gotova. Ako se ništa ne lepi za čačkalicu,  znači da jeste. Pustite je da malo odmori pa je secite.

Pogaca 2 s

Ako je budete sekli dok je vrela delovaće da je živa unutra i mrviće se malo. Ako se samo malo ohladi već ćete moći da pravite fine, tanke kriške.

I to važi za svaki integralni hleb ili pogaču.

Kako da napravite začinjen humus

Mazala sam parčiće humusom i odozgo pobacala duvan čvarke. Odlična kombinacija!

Pogaca sa cvarcima s

PS. Informacija za one koji broje šta jedu. Jutros sam pojela 130 grama hleba, 70 grama čvaraka i 2 pune kašike humusa. Meni ove brojke ne znače mnogo jer sam našla ritam koji mi odgovara, nekada jedem manje, nekada više, ali mi je doručak uvek dobar. I on diktira ostatak dana. Što sam kvalitetnije jela ujutru, to mi je manje potrebno za ručak i večeru. Naravno, uvek ima onih dana kada mi se apetit jako poveća, ali to obično zavisi od trošenja u toku dana. Ili napada hormona 😉 .



Ostavite komentar