Savršen giros koji može za doručak, van restrikcije za ručak, a tortilje i za užinu

18/02/2019

Tortilje su tamne jer su od lana i nikada ne bih rekla da su tako ukusne

Na početku mala napomena: Ovako spremljen giros s grčkim jogurtom u restrikciji može za doručak, kako smo ga i mi smazali iako meso ne jedemo ujutru, osim suhomesnatog i ponekad neke domaće peštete. Ali van restrikcije, možete i za ručak jer je povremeno mlečno dozvoljeno, samo ne preterujte sa tzatziki salatom. A za tortilje se ne brinite, mogu i za ručak čak i u restrikciji jer nisu od brašna. Ali za njih recept stiže kasnije. A pošto marinada praktično nestane pečenjem, van restrikcije možete ovim mesom, bez dodataka za giros, da se častite i uveče. Ako vam preostane. Ana Ćubela.
Kuva i piše:
Jovana Milovanović

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Na ovom Pidžama partiju nismo pili Ouzo i nismo lomili tanjire ali smo na par desetina kvadrata u Beogradu imali sve mirise i ukuse Grčke. Po vašim komentarima rekla bih da vam se dopalo to što ste videli i da vam recepti za to ne bi bili višak. Sve je toliko pristupačno i lako napraviti da nema razloga da i vi nemate Grčku u kući neki dan,makar dok ne stigne leto da ga malo omirišemo.


I evo ga. Recept za giros. Ne, nije on zvezda partija. Ako mene pitate giros-pita-lanena tortilja 1:1:1. Ali prvi je iskočio iz rerne. Pa je i prvi recept.

A pre rerne u nabavku po:

  • 900gr pilećeg filea
  • jedan oooogroman luk takozvani kapitalac
  • dva štapića za ražnjiće

Pogledajte kako smo pravili giros. Prvi se već ispekao, pa smo ga praktično odmah izvadili iz rerne, a onda smo drugi slagali da vidite proces:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2495128763862812/

Za marinadu vam je potrebno:

  • 570 gr grčkog jogurta
  • 180 ml maslinovog ulja
  • 60 ml limunovog soka
  • kašičica izgnječenog belog luka
  • kašičica soli
  • kašičica bibera
  • pola kašičice kajenskog bibera
  • kašičica mlevene paprike
  • kašičica mlevenog kima
  • kašičica korijandera u prahu

Sve sastojke sa marinadu izmešajte. File podelite na desetak komada i izlupajte na oko jedan santimetar debljine. Uvaljajte u marinadu dobro i ostavite je u njoj preko noći u frižideru a najmanje sat vremena.

E, pošto je Ana sve to obavila uveče i svih uputstava se pridržavala kako valja (khm), mi smo ujutru pristupili slaganju girosa (tri kviska za onoga ko u priloženom mailu nađe rečenicu “iseći meso na kockice”👿 ne,to nije ona rečenica “izlupati file na oko jedan santimetar debljine”. Traži dalje!)

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Rernu uključite na 200 stepeni. Onaj “kapitalukac” očistite i zasecite da bude ravan sa obe strane. Probodite ga štapićem za ražnjiće i stavite to “postolje” na pleh obložen pek papirom. Nižite šnicle probadajući ih preko štapića na dole slagajući ih unakrsno.

Ovako izgleda naslagano meso. Meni se malo giros nakrivio, ali prvi put sam slagala pa će biti bolje, reče Ana. Da joj verujemo.

Moj savet je da količinu mesa podelite na dva dela i složite dva girosa kao što smo mi uradili u lajvu samo ih nismo pekle zajedno da bi jedan ostao za demonstraciju. Inače oba mogu zajedno na pleh.
Peče se oko sat i po do dva.

Giros ne ide bez tzatziki salate. Na blogu imate moj recept za nju ali pošto će vam trebati veća količina a i imamo mnogo lepe fotografije nije mi problem da ponovo napišem recept. Mada, nije loše da skoknete tamo i podsetite se soparnika koji deli sa njim stranu.

Za tzatziki vam je potrebno:

  • 400gr grčkog jogurta
  • 1 veliki krastavac
  • 1 veći ili dva manja čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja plus još jedna za serviranje
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika iseckane mirođije
  • 1 kašika iseckanog peršuna (ne mora)
  • so i biber prema ukusu

Ovaj drugi giros nam se malo prepekao jer smo spremale još milion stvari, recepti stižu ovih dana na blog

Krastavac se izrenda,malo posoli i ostavi da pusti vodu. Doooobro se iscedi a zatim promeša sa svim ostalim sastojcima. Dobro je bar jedno pola sata pre konzumiranja da bude gotovo i ohladi se u frižideru. Servirajte ga sa malo mirođije i maslinovog ulja preko.
Ako želite, probajte sa Aninim predlogom da umesto limunovog soka stavite beli aceto balsamico,ja hoću sigurno.
Meso sečete, paradajz, crveni luk i tzatziki preko…još ako padne neki Ouzo…ma gozba za družinu sa Olimpa! Bogovski,verujte mi!
Hvala svima još jednom na pozitivnim komentarima!

Στην υγειά σας! 🥂

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar