Satrica – odličan prolećni namaz

23/04/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ne znam zašto ali sam ja ovo jelo nazvala satrlica iako mu je zvaničan naziv satrica. Prvi put sam probala ovaj namaz kada smo pravili Pidžama party kod Milene. A juče smo ga ponovili i kod mene na doručku. I zaista je odličan i zaista se odlično slaže sa Mileninim hlebom koji sam s pravom nazvala savršenim.

I njega smo juče ponovili, uz uštipke, i svi koji su bili na doručku su bili oduševljeni.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Recept za satricu je pisala Milena, pošto ju je ona i pravila, a objašnjenje zašto se tako zove možete da pogledate u videu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1649620581774059/

Ako jedete mlečno, možete da se počastite sa satricom, prolećnom salatom (odličan dodatak i uz neko pečenje van restrikcije). Satricu ( ili što Dajko i Ana rekoše satrlica) tako zovu u nekim krajevima Bosne, čula sam i u Semberiji i Slavoniji. Količine su proizvoljne u zavisnosti od količine koju pravite.

Potrebno vam je:

  • Mladi crni luk ( sa sve perima – što više to bolje, bar 5 komada)
  • Parče starijeg, jačeg i masnijeg belog sira ( ja sam koristila homoljski)
  • Parče fete ( može i sremski)
  • Kašika ili dve milerama
  • So
  • Biber
  • Peršun opciono

Oni koji su u restrikciji neka izaberu jednu vrstu sira po želji

Mladi luk sitno iseckate, sa sve perima. Sir izgnječite i dodate luku, a na kraju dodajete pavlaku ili mileram, da dobijete gustu smesu. So dodajte ukoliko satricu pravite samo sa sremskim sirom, biber je obavezan. Za one u restrikciji satrica se može praviti od sremskog sira, pavlaku možete jesti povremeno, ali ako i to izbegavate, može i bez nje. Samo sremski sir, so, biber i mladi luk. Peršun takođe
možete dodati na kraju.

A kao što sam već rekla uz ovu satricu je fantastično išao Milenin hleb. Recept za njega imate na linku ispod samo kliknite. Ovog puta je u smesu dodala i malo kurkume. Ukoliko hleb jedete više dana, samo ga pred doručak ubacite u zagrejanu rernu na žicu.

Savršeni mirišljavi hlepčići

Recept za korejsko – srpske uštpke koje smo pravili takođe u LIVE videu stiže u nekom narednom  blog postu.Ostavite komentar