Može bez ičega, može sa pasulje, može sa sirom ili jajima
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo jelo nije baš inspirativno za slikanje, ali je jedno od mojih omiljenih.
Ovog puta smo pravili veliku količinu jer je cela familija bila na ručku. Ako spremate za manje od 5 ili 6 ljudi, jednostavno prepolovite meru.
- 1 kilogram dva puta mlevenog mesa (ili juneće ili svinjsko)
- 7-8 veza zelja
- 3 glavice crnog luka
- začini: so, biber, aleva paprika
- malo maslinovog ulja
Prvo se na malo ulja prodinsta crni luk, a kada se “zacakli”, doda se mleveno meso i začini. Sve se lepo prodinsta da se zrnca mesa lepo odvoje. Pošto u sarmice nikada ne stavljamo zajedno meso i pirinač, dobro je da se ono lepo ispeče da se ne bi “zdudalo” u sarmama, već ostalo rastresito i mekano.
Kada ste to završili, sa vrelom vodom poparite zelje i skinete mu one čvrste drške. Zatim ga punite sa mesom i uvijajte sarme. Poređajte ih u pleh i nalijte malo vode, da imaju u čemu da se krčkaju.
Sarmice pečete na 200 stepeni sve dok se lepo ne ukuvaju, osnosno dok višak vode ne ispari. Koliko će to trajati, zavisi od rerne.
Pošto nisam u restrikciji, ja uz njih mogu i kiselo mleko, a vi koji mršavite preskočite ovaj detalj 😉 .
Prijatno!
Meni sarmice izgledaju super! Sta kaze familija?
🙂 Familija se polako navikava da jede sarmice bez pirinča. I ti ćeš kada dođeš ovde
Da li u meso moze da se ubaci npr. sitno sitno seckani patlidžan na kockice? Da mesu da malo sočnosti? Ili tikvice?
Može.