Kuva i piše: Ana Ćubela Lan je stvarno svemoguća namirnica. …
Kuva i piše:
Ivana Milić
Pravila sam sarmice od listova kelja. Kelj je zaista zapostavljeno povrće, a ima mnogo jela koja mogu da se spreme sa njim. Izuzetno je zdrav.Prebogat je vitaminima i mineralima i jedno je od namirnica koje sadrže dosta kalcijuma i gvozđa. Rado ga jedem i svežeg u salati.
Za ovo jelo vam treba:
- Kelj
Crni luk ili praziluk
1-2 čena belog luka
500 grama mlevenog mesa (jedna vrsta)
Plavi patlidžan
Suvi začini
Šolja kuvanog paradajza
Izblanširati listove kelja (lakše se savijaju).
Izdinstati luk i beli luk sa mesom. Pred kraj dinstanja dodati sitno iseckani patlidžan ( odlično ide u sva jela umesto pirinča – punjene paprike, sve oblike sarma, punjene tikvice, jer čini meso sočnijim i rastresitijim), i začiniti prema ukusu.
Zaviti sarme i ređati u vatrostalnu posudu , preliti sa kuvanim paradajzom ( ako je mnogo gust , dodajte malo vode), prekriti poklopcem ili alu-folijom ako vatrostalna nema poklopac. Ispeci u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Ako koristite mleveno pileće meso, sarmice možete da spremite i za večeru.
Prijatno!
Ono kad ti i svekrva pohvali rucak 😀
Opa! 😀
Da li lisce kelja treba da se popari, ili moze od svezeg da se motaju sarmice?
Izvinjavam se, nisam pazljivo procitala, vidim da je sve lepo napisano!
🙂
Dobro vece..jel moze bez patlidzana..
Može. Ali stavite malo više luka ili nečega da dobijete vazdušasto punjenje.