Sarmice od kelja

05/01/2015

Kuva i piše:

Ivana Milić

ivana-milic-PROFIL

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Pravila sam sarmice od listova kelja. Kelj je zaista zapostavljeno povrće, a ima mnogo jela koja mogu da se spreme sa njim. Izuzetno je zdrav.Prebogat je vitaminima i mineralima i jedno je od namirnica koje sadrže dosta kalcijuma i gvozđa. Rado ga jedem i svežeg u salati.

Za ovo jelo vam treba:

  • Kelj
    Crni luk ili praziluk
    1-2 čena belog luka
    500 grama mlevenog mesa (jedna vrsta)
    Plavi patlidžan
    Suvi začini
    Šolja kuvanog paradajza

Izblanširati listove kelja (lakše se savijaju).

Izdinstati luk i beli luk sa mesom. Pred kraj dinstanja dodati sitno iseckani patlidžan ( odlično ide u sva jela umesto pirinča – punjene paprike, sve oblike sarma, punjene tikvice, jer čini meso sočnijim i rastresitijim), i začiniti prema ukusu.

Zaviti sarme i ređati u vatrostalnu posudu , preliti sa kuvanim paradajzom ( ako je mnogo gust , dodajte malo vode), prekriti poklopcem ili alu-folijom ako vatrostalna nema poklopac. Ispeci u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Ako koristite mleveno pileće meso, sarmice možete da spremite i za večeru.

Sarmice od kelja SAJT

Prijatno!



7 komentara

Ostavite komentar