Šarene kuglice

25/02/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Već je opšte poznato koliko volim jaja, ovas i slatkiše. Da ne ulazim u detalje ostale TOP 10 hrane.  Jaja u svim kombinacijama su nam dozvoljena za doručak, za one u vanrestrikciji, ponekada i za ručak. Što se tiče ovsa u zrnu i brašna, jedemo takođe za doručak. A slatkiši….e tu je već priča malo komplikovanija.  Ako spadate u vanrestriktivce, a obožavate slatkiše, onda je misija zadovolji svoja čula, malo komplikovanija od prostog – voćkica, koštunjavo, crna čokoladica. E to je slučaj kod mene.  Zato stalno pokušavam da izmišljam rupu na saksiji.

Bezbroj zdravih verzija slatkiša možete naći u ovoj našoj grupi, kao i na internetu. Ali slatkoljubac u meni večito istražuje nove note u ukusima, nijanse, teksture….moju kuhinju pretvorila sam u pravu malu sweet laboratoriju. Danas vam predlažem ove jednostavne kuglice, a verujem da će u skorijoj budućnosti,  među redovima koje čitate, biti i neki zahtevniji za pripremu, a jednako ukusni slatkiš. Degustiranje i menjanje sastojaka i gramaža još je u toku. Tako da, strpljenja. Dotle evo kuglica koje su savršeno ukusne.

Potrebno vam je:

  • Šaka badema
  • Šaka oraha (možete orahe zameniti bademima ako želite)
  • Šaka suvih višanja
  • Šaka suvih šljiva
  • Tri pune kašike rogača
  • Dve kašike kakaoa

Za valjanje:

  • Kurkuma, susam i med, kakao, rogač, mleveni bademi

Prvo u secku sameljete orahe i bademe. Radi intezivnijeg ukusa, možete ih prepeći u tiganju ili u rerni 10-tak minuta na 150 stepeni. Kada ih usitnite, dodate suve šljive i suve višnje. Usitnite. Zatim u blender ili secka ide rogač i kakao. Rogač ako je krupnije mleven, sameljite u mlinu za kafu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Smesa je rastresita, zbog količine rogača i kakaa. Da bi ste lakše pravili kuglice, dodajte dve do tri kašike vode. Samo da malo poveže masu, koja će odmah početi da se lepi. Ne treba da bude gnjecava, zato ne preterujte sa vodom.

Kuglice valjajte u ukuse koje volite. A možete ih i jesti i tako.

 

Napomena:

Iznenađenje za mene je kurkuma. Vizuelno sjajno izgleda, a ukus je …interesantan i neobičan. Ne preterujte s valjanjem u kurkumu, jer će kuglice onda biti opore. Možda da je pomešate s nečim.

 

Što se tiče susama, dodala sam kašičicu meda i pomešala sa susamom pa u tu masu uvaljala kuglice.

Pre dodavanja vode, odmah mi je pao na pamet, čuveni kolač saksija.  Naime, ova smesa pre dodavanja vode je rastresita kao zemlja i odmah sam videla čašicu ili saksiju od čokolade u kojoj je ova smesa. Zato, stay tuned.

Uživajte slatkoljupci. Prijatna vam kafa i kuglica.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela iz kuvara “Posna hrono kuhinja”1 komentar

Ostavite komentar