Šarene jutarnje korpice

06/06/2017

Kuva i piše:
Tatjana Kostić

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

U poslednje vreme doručak mi je uvek jednostavan. Hleb, sir, nekada suhomesnato, nekada jaja. Jednom ili dva puta nedeljno, sve to spojim zajedno.

Sinoć sam napravila testo za pizzu koje obično pravim (to je uvek “tetkina pizza ala Rudolf Van Vin”).

Vi mođete testo po izboru.Testo sam razvila što tanje i vadila krugove koje sam stavljala u modle za mafine (koje ste prethodno premazali puterom). Zatim korpice dobro premažete maslinovim uljem i stavite u zagrejanu rernu na 180 C na par minuta. Testo treba više da se osuši nego da se ispeče.

Jutros sam spremila i ostalo:
1/4 glavice crnog luka sitno seckanog propržila sam na malo maslinovog ulja sa 100 g sitno seckane slanine. Pržite dok slanina ne pistane hrskava, oko dva minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se hladi.

Sir po izboru (ja sam koristila pizza mozarelu) narendati i ostaviti sa strane. U dubljoj posudi sam umutila dva jaja, punu kašiku milerama, malo vode, so ,biber i malo sitno naseckanog peršuna. Treba da dobijete ređu smesu za prelivanje.

Zatim napunite korpice koje ste zapekli prethodnu noć. Naravno, ne morate to da radite uveče, ako imate vremena da sve lepo ujutru zavrsite. Prvo sam stavljala smesu sa slaninom i lukom, zatim rendani sir i na kraju prelila jajima, oko 3 kašike preko svake korpice.

Zagrejala sam  rernu na 180 C i pekla oko 20 minuta. Poslednjih pet minuta sam podigla temperaturu na  200 C. Pustitila sam ih desetak min da se prohlade, a zatim ih posula parmezanom i secaknim peršunom.

Ovo spada u komplikovano jelo i ako ste u restrikciji mozete koristiti svežu mozzarelu i svakako se počastiti jednom u dve nedelje. Mi koji smo van restrikcije i hranimo se prema originalnim pravilima, takozvani “delabovci”, o tome ne moramo da brinemo…

PS. U restrikciji nije preporučljivo često mešanje jaja i mlečnih proizvoda, kao i mešanje dva mlečna proizvoda, osim ponekad. Van restrikcije je sve to dozvoljeno. Ove šarene korpice možete da napunite bilo kojom kombinacijom, pa čak i samo jajima sa slaninom i lukom. Ili samo sa sirom. Ili sirom i slaninom. Broj kombinacija je ogroman.Ostavite komentar