Šarena pita u tri sloja

25/09/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Sasvim sam sigirna da svi volite pite. Na ovaj ili onaj način. Samo smo mi za pitama malo poludeli u poslednje vreme i stvarno smo svašta napravili.

I prošle nedelje su bile tri pite na meniju ali smo se svi opredelili da je šarena pita, Snežinih ruku delo, ispala najbolje.

Pogledajte kako smo pravili pitu (pite):

Potrebno vam je:

  • 300 gr heljdinih kora
  • 4 jajeta
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 250 gr sitnog sira
  • 200 gr fete
  • 4 do 5 pečenih paprika
  • 1 veza blitve

Heljdine kore iseći na trake, a pečene paprike što sitnije.

Polovinu kora staviti u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Preliti polovinom prvog fila, promešati da se trakice oblože. Onda po obodu staviti fil od pečenih paprika u krug, uz taj fil isto u krug staviti beli fil, a sredinu ispuniti zelenim filom. Pokriti ostatkom kora koje su predhodno umočene u prvi fil. Posuti semenkama i peći na 220 stepeni oko pola sata.

Prvi fil: 2 jaja,1dl ulja, velika čaša kiselog mlek.

Drugi fil: 250gr sitnog sira, 200gr fete, 2 jajeta sjediniti pa podeliti na 3 dela. U jedan deo staviti 4-5 pečene i sitno iseckane paprike, u drugi deo staviti vezu blanširane i sitno iseckane blitve. Treći deo ostaviti beo.

I da, ovo jeste komplikovano jelo za one koji su u restrikciji pa ovako sočne pite sa najrazličitijim dodacima ne treba da jedete često. Za svaki dan i dalje važi pravilo – što jednostavnije to bolje.

Ali uživajte i ovako s vremena na vreme. Lakše se opstaje i ostaje na ovoj ishrani.

Još zanimljivih pita koje smo spremili:

Projara sa povrćem i kulenom

Galeta sa tikvicama, mocarelom i pancetom

Pita od pečenih paprika, kora i dva fila

Brza pita s povrćem i suhomesnatim

Gurmanska pita: Samo za prave ljubitelje hrane



Ostavite komentar