Salsa ajoli

14/01/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ajoli, aioli, allioli, alhòli, aiòli, ali i ajiaceite ili ajoaceite – potpuno je svejedno. Ime dolaziod reci aglio (beli luk) i olio (ulje).

Salsa tipična za ceomediteran, bezobzira da li ste u Portugalu, Španiji, Francuskoj ili Italiji. U zavisnosti od regiona, biće postan ili mrsan, kao, na primer, u provansalskoj verzijigde se pravi sa majonezom.

Mediteranska ili ne, ja je zbog belog luka koristim kaoprevenciju za gripove i prehlade. Moja mama već u oktobru počinje sa svojom standardnom savetodavnom pričom – “beli luk Jelena i zdrava si cele zime”.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Može se praviti u sirovoj varijanti, ili sa pečenim belim lukom kao sto smo mi pravili za live. Odlična je da se utrlja u prepečen hleb pa sa bilo čime, a još je bolja uz pečenu ribu. Bilo morsku ili rečnu. Može i uz roštilj, za ručak. Ako se pravi bez jaja, u posnoj varijanti, može i duže da stoji u frižideru – ako opstane. U verziji sa majonezom – do tri dana.

Pogledajte kako smo pravili ajoli:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/230007851219042/

Elem, za sirovi ajoli glavicu belog luka očistiti i dobro izlupati u avanu pa mu dodavati postepen omaslinov oulje, limunov sok i malo soli nakraju dok se ne dobije homogena smesa.

Ali, ja vam predlažem varijantu sa pečenim belim lukom. Delikatnijeg je ukusa, nije mnogo napadna, i bolje se vari.

Pečeni beli luk se pravi vrlo jednostavno – dok vam se u rerni peče nešto, ubacite jednu glavicu belog luka presečen una pola, blago posoljenu i poprskanu sa malo ulja (a ne mora). Umotajte je u alu-foliju i ćušnite negde u rernu nekih pola sata do 40 minuta. Kada se izvadi i malo prohladi, dovoljno je da pritisnete čenove i pasta od belogluka sama izlazi. Tako spremljen beli luk ide u blender ili se muti sa štaptnim mikserom uz dodavanje maslinovog ulja, limunovog soka i malo soli.

Za mrsnu varijantu isto to, samo dodati jedno jajei onda postepeno dodavati ulje – kao za majonez. Balansirati ukus limunovim sokom i to je to.

Jednostavno – a takve stvari su najlepše i najukusnije.

Prijatno! 😊

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar