Kuva i piše: Ivana Milić Ako volite zdrav, a prilično izdašan doručak, kakvim ga čini …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Poslednjih nekoliko godina, leblebije se nalaze visoko na spisku hrane koju treba često jesti. Ne samo što mogu da se spreme na milion načina, izuzeno su zdrave. Vegeterijanci ih često koriste i kao zamenu za meso. Već sam pisala da je ovo jedina mahunarka koja je dozvolje i poželjna čak i u restrikciji u hrono ishrani.
Leblebije su bogate je biljnim vlaknima koje olakšavaju varenje, magnezijumom neophodnim za zdravlje srca i kostiju, ali i gvožđem koje se ne gubi ni tokom kuvanja.
Pa, ko ima problema sa krvnom slikom, neka se baci na njih.
Salata sa leblebijama, feta sirom i avokadom
Treba vam:
- 150 grama leblebija
- 125 grama feta sira (pola kutije)
- 1 veza peršuna
- 1 avokado
- sok od pola većeg limuna
- Biber, sumak
Leblebije uveče potopite u vodu i ostavite preko noći. Ujutru promenite vodu i stavite da se kuvaju, oko 45 minuta im treba. Što je veća količina i što su tvrđe, to vreme može da se promeni, ali nikad ih nisam kuvala duže od sat. Probajte da li su gotove. Ako močnu da se mrve kada ih pristisnete prstima, to je to.
Ocedite ih i ostavite da se ohlade. Za to vreme iseckate avokado na kockice, fetu izmrvite. Ako je ona suvlja feta, možete i nju na kosckice, dodate iseckan pešun. Sve promešate, ali blago, da avokado ne izgubi oblik potpuno i postane telena kaša. Salatu zatim prelijete limunovim sokom i pospete začinima.
Stavila sam biber i sumak.
Sumak je kiselkast začin koji dolazi sa Bliskog istoka. Ne samo što jelima daje osvežavajuću aromu i lepu boju i on je popričično zdrav. Sadrži vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Takođe, kao i peršun, važi za prirodni diuretik, pa će vam ova salata svakako pomoći i u izbacivanju viška vode.
Kod nas se ne nalazi baš lako, ja imam tu sreću da mi prijatelji sa putovanja kao poklone donose različite začine, pa u kući uvek imam nešto egzotično.
Probajte da ga nađete u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane.
Ali i samo sa biberom, ili još neki začinom po vašem ukusu, salata će biti podejdnako dobra.
Prijatno!
Pokusavam da nadjem prevod za sumak (engleski),ali ne ide… znate li mozda kako se zove ovaj zacin na engleskom i moze li neka zamena ako ga ne nadjemo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sumac
Da li može ova salata za ručak? Nadam se da nisam mnogo zgrešila 😀
Ne u restrikciji. Posle nje može.