Šakšuka (Shakshouka)

26/06/2019
Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Šakšuka vodi poreklo iz severne Afrike, iako je poprilično odomaćeno jelo na Mediteranu. Nekada davno se spremalo sa mlevenim mesom ili jetrom dok su jaja tek kasnije došla. I prema originalnom receptu osnovu čine paradajz, čili paprika i beli luk, a od začina kumin, paprika, kajen i muskatni oraščić.

Muskatni oraščić inače ide savršeno uz slana jela. Ja sam ga prvi put probala u slatkom kupusu s flekicama, on je uvek predstavljao tajni dodatak koji je tetka ubacivala.

U Turskoj se ovo jelo sprema sa plavim patlidžanom.

I kako god ga spremili, nećete pogrešiti. A kod nas najviše podseća na sataraš. Pa sam ovog puta koristila ono što ide u njega, a to je: crni luk, paradajz iz konzerve, sos i svežu papriku. Začine sam, takođe, promenila jer nisam bila u svojoj kući već u vikendici na Bukulji pa sam se snalazila. A i deca su jela sa nama, pa ne bi bilo dobro da se zaljute.

Pogledajte kako smo spremali doručak na Bukulji i radili vežbe za gluteus u isto vreme:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2258750311043642/

Količine prilagodite sebi jer sam ja spremala za šestoro odraslih i dvoje klinaca.

Koristila sam:

  • 1 konzervu paradajza
  • 250 ml sosa od paradajza
  • 3 paprike
  • 3 srednja crvena luka
  • 1 manji praziluk
  • Začini: Morska so, origano, bosiljak, beli luk u prahu

I kako nismo imali dovoljno široki tiganj da sve odjednom uradim, prvo sam spremila podlogu. Što i vi možete da uradite, čak dan unapred, pa da ujutru dodate kutlaču ili dve u tiganj, pustite da se zagreje, napravite rupice i ubacite jaja.

Prvo iseckajte luk i praziluk na sitna rebarca i prodinstajte ih tiho na masti ili maslinovom ulju. Sve dok maltene ne počnu da se tope. Onda dodajte paradajz i paradajz sos, kao i iseckanu papriku. I ostavite da se krčka dok se sve ne poveže. Inače, reč šakšuka (shakshouka) znači miksturu, ujednjavanje, držanje zajedno. Kada bude gotovo, dodajte jaja ili radite odvojeno kao mi, ukoliko je veća količina ili se spremi ranije.

Na raspolaganju smo imali 20 svežih, domaćih jaja, koje je Anja pre doručka uzela iz sela. Direkt iz kokošinjca. Sveže da svežije ne može biti. Eto prednosti lokalnih putovanja. Naravno, nije krala, ima dogovor sa vlasnicom tog imanja. I zato sam pravila šakšuku iz više delova.

Po koja kutlača u tiganj, tri do četiri jaja, pa kad budu gotova – sledeća tura. Ali smo se svi na kraju u slast najeli. I močili domaći hrono hleb koji sam ispekla prethodnu noć.

HLEB SA BUKULJE: KLIK NA LINK

A vredi isprobati šakšuku i sa mlevenim mesom kako se to nekad spremalo u Otomanskom carstvu. Ali za ručak, naravno.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 Ostavite komentar