Rupičast i punjen plavi patlidžan

04/10/2019

Recept za ovaj sos stiže uskoro

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ovo jelo, ako izuzmete brašno, bez kojeg zaista može, slobodno možete da napravite i za ručak van restrikcije

Verujem da svi imate neke svoje top 3 namirnice. Dobro izelice kao što sam ja na primer, imaju svoje top 5. Jedna od tih top namirnica je i patlidžan ili plavi paradajz. Zaista mogla bih da ga jedem za sva tri obroka, danima. Prvi na listi mi je pohovani patlidžan, pa onda musaka od patlidžana, onda recimo punjeni patlidžan, svejedno da li sa mesom ili sirom recimo, a naravno tu su i namazi od patlidžana, na prvom mestu čuveni baba ganuš.

Sada se ovom nizu pridružio i rupičasti patlidžan, kako smo ga nazvali na nedeljnom Pijama partiju. Može da bude deo doručka, a za one u vanrestrikciji i deo ručka. Vi shodno svom apetitu povećajte količinu, što ću ja svakako sledeći put uraditi.

Pogledajte kako smo pravili ovaj rupičast i punjen plavi patlidžan:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/974014389609420/

Za rupičasti patlidžan nije vam potrebno vam puno namirnica:

  • 1 patlidžan
  • parče slanine, mi smo koristili Kosmajska pancetu
  • 2 jajeta
  • malo belog sira ili parče kačkavalja (opciono)
  • 1-2 kašike brašna ( opciono)
  • so, biber, čili papričica, omiljene travčice

Patlidžan isecite na kriške. Možete da ga posolite kako bi izvukli gorčinu ili eventualno vlagu, ali moj je savet da to ne činite, jer se onda oseća pravi ukus patlidžana. Isečene kriške izbušite u sredini (odlično će vam poslužiti modle za sečenje pogačica). Ne mora ta „rupa“ u patlidžanu da bude velika. Zatim sredinu koju ste izvadili iseckajte sitno, posolite i pobiberite, stavite i ako volite nešto ljuto seckanu ljutu papričicu ili čili u prahu ili recimo goranski začin. Dodajte dva jajeta, sve to izmutite. Zatim dodajte i seckanu slaninicu. Sir ili kačkavalj je zaista opcioni. I za one u restrikciji ukoliko je ovo doručak, dozvoljeno je povremeno mešanje jaja i sira, a za one u vanrestrikciji ovakav obrok dozvoljen je i za ručak ( jaja ili sir su u vanrestrikciji dozvoljeni kao deo ručka ponekada). Brašno naravno ne morate uopšte da stavljate, jer će jaja povezati smesu u patlidžanima, ja sam stavila da bi masa što pre bila tvrđa.

Zagrejte tiganj. Sipajte dozvoljeno ulje i poređajte prstenčiće od patlidžana. Zatim u svaku „rupu“ stavite po malo fila i utisnite ga što više. Možete da poklopite tiganj na minut-dva. Zatim okrenite patlidžane na drugu stranu. Gotovo je za dva – tri minuta.

Ovi brzi rupičasti patlidžani su zaista ukusni, bez obzira na svega par sastojaka. Odlično će se slagati uz parče hleba i nekog omiljenog sira. Mi smo ih na nedeljnom pijama partiju prelili sa divnim umakom od bosiljka i grčkog jogurta. Sjajna kombinacija.

Neka vam je prijatno.

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar