Kuva i piše: Ana Ćubela Baba ganuš ili …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ko kaže da hrono hleb, koji se pravi bez kvasca, ne može da bude rupičast?
Za to su vam potrebne dve stvari: vreme i čija semenke. Semenke odlično povezuju sva integralna brašna, a testo, što duže stoji, postaje sve bolje za rad.
Ovaj hleb sam spremala za nedeljni Pidžama party i smesu sam uveče zamesila i ostavila da stoji do jutra.
Pogledajte šta smo svre spremali na Pidžama partiju:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/446678412857819/
Sada noći nisu više tako tople i male su šanse da testo prokisne od stajanja.
Potrebno vam je:
- 300 gr ražanog brašna
- 2 kašike čija semenki
- 300 militara vode
Za ujutru:
- Prstohvat ili dva soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Videćete kako će testo preko noći, kada čija semenke nabubre i puste onu svoju sluz, postati gusto i pomalo lepljivo. Dodajte soli, ulja i prašak za pecivo i sve lepo umutite. smesu možete i tako da pečete u plehu za hleb, ali sam umesto jednog većeg hleba napravila 3 tanke zemičke. Podelila sam smesu na tri dela i izlila u pleh na pek papir. Smesa će dosta da se razlije ali ćete mokrim rukama moći da oblikujete zemičke.
Ubacite pleh u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni oko 20 minuta.
Pozdrav, može li lan umjesto chia sjemenki?
Hleb je izvrstan jutros pravila 🙂