Roti – začinjeni slagani indijski hleb

28/02/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Pripremajući se za naš tradicionalni Pidžama parti nedeljom, koji je ovog vikenda bio u duhu Indije, shvatila sam da kuhinja te zemlje sve više osvaja svet, ali i naše krajeve. Najpre su je prihvatili vegani i vegetarijanci, a kako vreme odmiče i svi drugi ljubitelji zdrave hrane. Moram priznati da je osvojila i moje srce. Jela se spremaju brzo i lako, obiluju začinima, svežim povrćem, a što je posebno važno za moj kreativni i nemirni duh, nema pridržavanja recepta po svaku cenu – sve su kombinacije dozvoljene.

Kao idealna podloga i pratnja raznim jelima, su nezaobilazni indijski hlebovi. Nebrojeno recepata i vrsta, koji se razlikuju po brašnu koje se koristi, odnosno po načinu pečenja ili prženja. U južnoj Indiji i Zapadnoj obali, većina tankih hlebova su uglavnom palačinke napravljene od crnog sočiva i pirinča, dok se u severnim krajevima prave od mlevenog brašna, a testo se tanji valjanjem. Hlebovi kao što su Čapati, Parata i Roti, koji smo mi spremali, se peku na tiganju, dok se Puri i Bhatura, za koji recept od juče možete naći i na blogu, prže se u masnoći. Takođe, u zavisnosti od regije, testu se mogu dodati semenke kima, luk ili neki drugi začin.

Pogledajte kako smo pravili roti:

Recept za Roti ima sigurno stotinak varijanti, ali od ove teško da ima jednostavnije.

Za 12 loptica potrebno je:

  • 200 grama krupno mlevenog brašna (mi smo koristili speltino, ali vi izaberite)
  • 200 grama brašna od leblebija
  • 2 kašike putera ( možete koristiti i gee – prečišćeni maslac)
  • 150 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice kumina
  • ½ kašičice začina Garam Masale ( imate recept na blogu)
  • 2 ljute sveže paprika ( preporučljivo crvene)
  • Puter za mazanje tiganja

Recept za Garam Masalu:

View this post on Instagram

Kari je verovatno prva pomisao vezana za indijsku hranu, a reč je o mešavini mlevenih začina koja može imati od pet do čak 30 različitih sastojaka. Garam masala jedna je od najpoznatijih mešavina začina, a podjednako se koristi i u vegetarijanskim i mesnim jelima. Dodaje se na vrelo ulje na početku pripreme jela, mada ga neki kuvari dodaju i na kraju kako bi pojačali i „podigli‟ sveukupnu aromu jela. U ovoj mešavini nalaze se: kumin, semenke korijandera i kardamoma, crni biber u zrnu, cimet, karanfilić, muskatni oraščić, lovorov list. U nekim delovima Indije u garam masalu dodaju i anis. Od svih začina stavite jednake mere, ja sam stavljala po dve kašičice. Najpre semenke korijandera i kardamoma, zgnječite nožem, izvadite semenke i sameljete u mlinu za kafu. Od te količine stavite dve kašičice. I dva, tri lista lovorovog lista sameljite u mlinu za kafu. Dve kašičiće karanfilića ili klinčića kako ih negde zovu, sameljite u mlinu za kafu. Ako imate i štapić cimeta, izrendajte ga, kao i muskatni oraščić na malom rendetu. Probrala, narendala, sastavila i objasnila @sweet_mimi_s #food #foodlover #spices #garammasala #homemade

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Brašno, so i začine pomešajte. Dodajte omekšali puter i postepeno dodajte toplu vodu i neprestano mesite. Iseckajte crvene ljute papričice sitno i dodajte ih testu. Ako ne volite ljuto, dodajte slatku crvenkastu papriku, da bi roti bili šarenkasti. Zamesite glatko, elastično testo, koje možete da stavite u kesu ili providnu foliju i ostavite da odstoji pola sata ( nema potrebe da stavljate u frižider).

Podelite testo na 12 kuglica. Sada dolazi na red vaša kreativnost. Naime, jedna varijanta je da roti razvaljate samo u krug, kao tortilju, premažete je puterom i tako pečete u vrelom tiganju. Druga varijanta je da razvaljate krug, premažete puterom, preklopite testo na pola, tu polovinu premažete puterom, pa je opet preklopite u trougao. Blago razvaljate veći trougao i onda premazan puterom pečete u tiganju ( Ana je parate sa spanaćem pravila na taj način) . Treća varijanta je da od šest kuglica razvaljate krugove, dok valjate umačete ih blago u brašno i oklagijom, ne pritiskajte previše, valjate u krug. Onda svih šest krugova, mažući ih između puterom, slažete jedan na drugi. Sve tako naslagane rotie razvaljajte u jedan veliki krug i pečete u vrelom tiganju. Mi smo dodatno taj krug presekli na četiri dela ( možete process pravljenja videti u videu).

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ako imate nelepljivi tiganj, nema potrebe da ga mažete, bitno je samo da bude dobro ugrejan. Svaki roti pecite po 30 sekundi do minut sa svake strane. Bolje je da se češće okreću, da ne izgore, a da se tanki slojevi testa unutra ispeku.

Gotovi roti se mažu sa obe strane puterom i jedu topli. Sjajno se listaju, a spoljašnji slojevi su lepo krckavi. Mi smo ih umakali u mlečni sos, kojim smo prelili patlidžane, kao i modifikovani indijski mlečni napitak, koji je u Aninoj izvedbi postao umak. Ne mogu a da ne spomenem das mo na sve hlebove tog jutra, mazali i sjajnu pastu od belog luka i đumbira. Uskoro stiže i recept.

A sada pravac u kuhinju i malo se zabrašnjavite. Prijatno !

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela iz kuvara “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar