Rolovana vekna od pilećeg mesa

25/09/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ne znam da li se sećate kada je onomad, mada ne tako davno, Milica odlučila da slavi rođendan kod mene kući? Pa se okupile sve nama drage žene, neke stigle i iz Niša kao iznenađenje? Tri dana smo se skupljali i razdvajali, doručkovali, ručali i večerali zajedno.

Nema šta se nije jelo. Od hrono peciva, namaza, različitog mesa pa čak i torte. I većinu recepata smo objavili ali smo ostali dužni par. U pitanju je vekna od pilećeg mesa koja u originalnoj verziji može da se jede zaa ručak jer je rolovana u slaninicu (da, to može i u restrikciji). Ali ako se napravi bez slaninice, da li kao vekna ili pljeske, može i za veče.

Isprobajte je, odlična je. Milica je pravila i donela za goste zajedno sa punjenim batakom. za koji takođe nisam stigla da objavim recept ali hoću. I on je bio odličan.

Mnogo toga se dešavalo ovog leta, mnogo se spremalo, jelo, družilo…. Ne stižemo sve ni da ispišemo. Fotografije nisu najbolje, odnosno jako su loše, ali nam fotografisanje u tom trenutku nije bilo na vrhu prioriteta. Ali ukus ne nedostaje.

Rolovana vekna od pilećeg mesa

Potrebno vam je:

  • 700 gr pilećeg filea
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1 tikvica srednje veličine
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 200 gr pančete
Samleti pileći file u secku, blenderu ili mašini za meso dodati sitno seckan crveni luk, so, biber, dimljenu papriku i sitno rendanu tikvicu. Zamesiti sve dobro, poklopiti i ostaviti u frižideru da prenoći ili oko 12 sati .
Za ovu veknu je potreban uzan i dugačak pleh, ili pleh za kuglof. Tanko narezanu pančetu ređati u pleh jednu pored druge da se obloži pleh, tako da krajevi ostaju van pleha, da bi se oblozila vekna. Zatim sipati smesu sa mesom i umotati pančetu kao pletenicu preko mesa, poklopiti alu folijom i peći na 200°C poklopljeno 40 minuta, pa jos 15, otklopljeno da se pančeta zapeče.
Prijatno!Ostavite komentar