Kuva i piše: Ana Ćubela Jednostavno. Brzo. Ukusno.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Naša prijateljica Dejko živi na malo drugačijem režimu – bez glutena i mlečnih proizvoda. Pojede stari sir, tvrdi bez laktoze, kao što je parmezan, jednom u mesec dana. Pa onda malo eksperimentišemo sa jelima kada svrati na Pidžama party. Ali uvek ispadne nešto dobro.
Ovog puta je iskopala negde recept za rolat od tikvica, mislim da prvobitan recept dolazi sa Bobinih čarolija.
Ali onda ga je više puta izmenjala i došla do savršene kombinacije. I bolje kada se ispeče malo deblji pa filuje svim i svačim.
Pogledajte kako smo spremali rolat od tikvica i još svašta nešto:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2457017257689349/
Originalan recept ide otprilike ovako:
- 1 veća rendana tikvica
- 2 jajeta
- 1 kašičica psilijuma
- 1 kašika mlevenog lanenog semena
- Začini: beli luk, morska so, biber, mirođija
Tikvica se narenda, dobro ocedi i poeša sa umućenim jajima i ostalim sastojcima.
Pročitajte još:
Psilijum – spas za hleb i lek za zatvor
Ali se onda Dejko malo igrala pa došla do njoj savršene kombinacije:
- Tri veće tikvice (izvađena sredina)
- 4 jaja
- Morska so, biber, šaka pečeno-slanih badema ( minimalno usitniti u blenderu)
- 2,5 kasike psilijuma
A onda, što bi rekla Dejko – pa ajvar, Kosmajska u napad, avokado, orasi, bademi, humus, avokado…..šta god hoćeš.
Jaja umutite, može čak i viljuškom, dodate narendane i oceđene tikvice, usitnjene bademe, psilijum. Začine po ukusu. Ja, recimo, obožavam, tikvice i mirođiju zajedno.
A opet, filovanje po želji.
Isprobajte obe verzije pa vidite. I dodajte nešto svoje. Rolat, manji može da se ispeče i u tiganju. A može i u pleh pa u rernu na 220 stepeni nekih 15 do 20 minuta. Posle toga vlažna krpa i rolanje.