Kuva i piše: Ana Ćubela Ovaj recept sam pronašla na nekom …
Kuva i piše:
Ivana Milić
Od prijateljice sam davno dobila recept za pitu koji je fenomenalan, ali nije prema hrono režimu. I setim se ja večeras te pite. Koliko je bila dobra , malo je falilo da prekršim sve i da je napravim. A onda sam resila da ekperimentišem, pa šta bude. U originalnom receptu, pre svega , idu obične kore, jogurt i griz, sto je veliko NE u hrono.
Drugu stvar koju sam izmenila je način pečenja. U originalnom receptu peče se sa filom, a ja sam fil stavila pošto se ispekla, pa zbog toga rolat umesto pite. Još jedna napomena je da fil nije za restrikciju, ali može lako da se modifikuje, čak da bude i vegeterijansko jelo.
Potrebno je:
- 1 paket heljdinih kora ( ima raznih, kupite neke proverene koje se ne lome)
Za premazivanje:
- 3 jaja
- 1 solja domaceg kefira ( ko ne pravi kefir, moze da stavi kiselo mleko)
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Umutite žicom jaja, pa dodajte ostale sastojke i dobro promešajte.
U veliki pleh stavite pek papir i malo ga podmažite uljem. Stavite prvu koru i četkicom namažite smesu. Ne štedite i dobro namažite i ivice kore. Stavite preko drugu koru i ponovite postupak dok ne utrošite sve kore. Stavite da se peče 20 minuta. Kad je gotovo, prekrijte mokrom krpom da malo omekša.
Kad je kora mlaka, stavite fil i urolajte kao rolat. Ja sam ovaj put malo preterala, ipak je bio nedeljni doručak, pa sam napravila fil od ljutog ajvara, domaće kobasice, sira od kefira i jednog većeg kiselog krastavca. Ko je u restrikciji, nek izbaci sir. Možete staviti šunku, pečurke, mleveno meso… Ako ne jedete meso, moj predlog je fil od pečene paprike, patlidžana, paradajza i proprženog susama.
Rolat se lakse seče kad je hladan.
Prijatno!
Ako su to kupovne heljdine kore koliko znam u njima je oko30 % heljdinog brasna … ostatak je belo ?
Da. Zato ih ne koristimo često