Kuva i piše: Ana Ćubela Nema bolje zimske namirnice od kiselog …
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Nije baš da imam sto godina ali kad sam ja bila mala te igraonice nisu postojale,rođendan je mama spremala kod kuće (prijatelji,kumovi,veliki i mali drugari) a jedino obaveznije od jedne,dve,tri…torte koje MAMA LIČNO umesi su bile KIFLICE! Sa sirom,sa šunkom i kačkavaljem,sa i bez nečega ili ničega ali SA KIFLICAMA! OBAVEZNO!
E sad,na blogu ima sigurno kiflica i kiflica ali kad jutros postavih ove moje na Hrono receptima,žene me ”rastrgoše”. A i nisu obične, rođendanske su!
Srećan rođendan tetkina, a naša kuhinjo!
Treba vam:
- 250gr brašna (kod mene 150 meko speltino, 50 integralno speltino, 50gr raženo brašno)
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- 1 kašičlica krupne morske soli
- 100 ml kisele vode
- 100 ml kiselog mleka
- 2 kašike dozvoljenog ulja
Brašno se proseje sa ostalim suvim sastojcima. Kisela voda se pomeša sa kiselim mlekom i uljem i polako dodaje u suvu smesu dok se ne dobije polumeko testo koje se ne lepi za prste. Zatim se na pobrašnjenoj površini mesi još par minuta dok ne dobijete glatko,mekano a nelepljivo testo,po potrebi dodavajući još brašna.
Formirati loptu od testa i ostaviti da odstoji 15 minuta. Na pobrašnjenoj površini se kugla razvalja oklagijom i seče na 8,12 ili 16 delova u zavisnosti kolike kiflice hoćete da vam budu.
Na šire delove dobijenih trouglova stavljate nadev (ja sam pomešala mladi kremasti kozji sir sa kimom u prahu i malo morske soli).
Zatvorite uglove sa strane, uvijte kiflicu, premazite sa kiselim mlekom i pospite susamom. Peku se na 200stepeni oko pola sata.
A Delabovci mogu i onu kačkavalj-šunka verziju samo… ONDA MANJE KIFLICA DEDINO :p
Ajde! Slavili još mnogo godina zdravi, siti i mršavi!