Rođendanske kiflice

07/10/2016

Rodjendanske kiflice 1 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Nije baš da imam sto godina ali kad sam ja bila mala te igraonice nisu postojale,rođendan je mama spremala kod kuće (prijatelji,kumovi,veliki i mali drugari) a jedino obaveznije od jedne,dve,tri…torte koje MAMA LIČNO umesi su bile KIFLICE! Sa sirom,sa šunkom i kačkavaljem,sa i bez nečega ili ničega ali SA KIFLICAMA!  OBAVEZNO!

E sad,na  blogu ima sigurno kiflica i kiflica ali kad jutros postavih ove moje na Hrono receptima,žene me ”rastrgoše”. A i nisu obične, rođendanske su!

Srećan rođendan tetkina, a naša kuhinjo!
Treba vam:

  • 250gr brašna (kod mene 150 meko speltino, 50 integralno speltino, 50gr raženo brašno)
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičlica krupne morske soli
  • 100 ml kisele vode
  • 100 ml kiselog mleka
  • 2 kašike dozvoljenog ulja

Brašno se proseje sa ostalim suvim sastojcima. Kisela voda se pomeša sa kiselim mlekom i uljem i polako dodaje u suvu smesu dok se ne dobije polumeko testo koje se ne lepi za prste. Zatim se na pobrašnjenoj površini mesi još par minuta dok ne dobijete glatko,mekano a nelepljivo testo,po potrebi dodavajući još brašna.
Formirati loptu od testa i ostaviti da odstoji 15 minuta. Na pobrašnjenoj površini se kugla razvalja oklagijom i seče na 8,12 ili 16 delova u zavisnosti kolike kiflice hoćete da vam budu.

Rodjendanske kiflice 2 s

Na šire delove dobijenih trouglova stavljate nadev (ja sam pomešala mladi kremasti kozji sir sa kimom u prahu i malo morske  soli).

Rodjendanske kiflice 5 s

Zatvorite uglove sa strane, uvijte kiflicu, premazite sa kiselim mlekom i pospite susamom. Peku se na 200stepeni oko pola sata.

Rodjendanske kiflice 4 s

A Delabovci mogu i onu kačkavalj-šunka verziju samo… ONDA MANJE KIFLICA DEDINO :p

Rodjendanske kiflice 3 s

Ajde! Slavili još mnogo godina zdravi, siti i mršavi!Ostavite komentar