Rižoto sa kozicama

25/01/2015

Kuva i piše:

Mirjana Đurđević

Mirjana profil 200

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Juče sam skuvala dva ručka. Jagnjeću sarmicu i kiseli kupus sa suvim mesom. Imala sam i dva potencijalna abonenta. Obojica su me ispalila, manje-više opravdano, tako da je kupus završio na terasi a pola sarmice u meni. U redu, jednom abonentu sam jutros  spakovala pola sarmice u kutiju, ima mikrotalasnu, kupus ću jesti za ručak, sa drugim. Kad ti oko podne venčanog abonenta pozvaše na ‘muška rebra’. Rado bih učestvovala u krckanju istih, ali da jedem ono što oni kuvaju… No way!

Ne volim da jedem sama, ali sam već velika devojka, dakle odavno svesna da kuvam za sebe, zato što ja volim lepo da jedem, a ne za abonente, prema tome pravac Kalenić!
I vanrestriktivne kozice, nisam ih jela bar godinu dana. Dakle, rižot od kozica, količina za dve osobe. Ili jednu, ako je halapljiva kao ja.
  • 200 grama kozica
  • crni i beli luk
  • sušeni paradajz iz ulja
  • pirinač
  • maslinovo ulje
  • belo vino
  • so

rizot kozice 2 SAJT

Na maslinovom ulju propržiti jednu manju glavcu luka, bio je crveni, i dva ćešnja belog, sitno seckanih. Dodati paradajz iz ulja, šoljicu pirinča i propržiti. Kažu da je za rižot najbolji kočanski, ali ga uopšte ne volim, previše je lepljiv, dakle basmati. Može i integralni, ali se duže kuva. Ili crni, on se beskonačno dugo kuva. Posoliti po ukusu. Dodati dve šoljice tečnosti, otprilike 2/3 vode i jednu trećinu belog vina. Iako mi je bilo žao svake kapi koje je nastradala u predigri, sipala sam pinot blanc, vinarije ‘Probus’ iz Sremskih Karlovaca. Kad provri, smanjiti temperaturu na najslabije i pustiti ga da se lagano kuva.
rizot kozice 1 SAJT
U tiganj staviti malo maslinovog ulja, na listiće iscekan još jedan veći češanj belog luka i čim počne da rumeni dodati kozice, još malo propržiti, pa u to istresti pirinač.Polukuvan, ili dokle je već stigao. Uz nežno mešanje pustiti tečnost da se upije, odnosno da se pirinač do kraja skuva. Gotovo!
rizot kozice SAJTOstavite komentar