Rižoto od ovsa a la karbonara

27/09/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Malo šta u Italiji može da rasplamsa stvari kao rasprava o tome kako se koje jelo originalno pravi. I pravilo je – što je recept poznatiji, to naravno više onih koji, ama sa zilotskom posvećenošću, tvrde da bas oni imaju originalan, tradicionalan recept.

Tako i za karbonaru. Ide li celo jaje , ili samo žumance? Pavlaka – da ili ne? Završetak kuvanja na vatri, ili samo od toplote paste? Dodatak tikvica u to, ili samo sa njima? Žitarice na karbonara način???!!!

Ako ćemo pošteno, najbolje je da nađete nekoga iz originalnog područja gde se pravi, pa da ukrstite par varijanti recepta. Istina je, svakako, negde između.

Evo šta sam ja našla do sada za karbonaru: i celo jaje i samo žumance ; pavlaka nikako (ni da se šalite); završite kuvanje na vatri samo ako imate Amerikance na večeri, oni se boje živog jajeta više no svih terorista zajedno.; tikvice da – pravi ih u Rimu jedna fina teta u tradicionalnoj osteriji – dakle može; žitarice – to je još uvek velika dilema. Ali ja ih pravim jer volim.

Dakle, za dve osobe, potrebno je:
• Skuvati 2 dcl ovsa na Milena Mi Mi Milićević način (potopiti 2 dcl ovsa preko noći), ujutru ocediti i kuvati 5 minuta u 4 dcl vode, kad provri dodati 2 kasike chia semenki i poklopiti i ostaviti još 15 minuta
• Uzeti cvetove tikvica (4 veća), povaditi tučak i iscepkati cvetove na latice
• Umutiti jedno jaje sa malo soli i kašikom maslinovog ulja
• Izrendati 2 čena belog luka
• Kad je ovas skuvan, polako dodati – beli luk, pa kašiku tahinija (ili putera, ili bilo kog putera od semenki) pa dobro promešati, ko hoće može da doda i parmezan, ili još bolje rendani pekorino (kašiku, dve), ali je onda to za one koji su van restrikcije
• U to dodati umućeno jaje sa uljem, i dobro promešati (ne vraćati na vatru)
• Na kraju dodati latice cveta od tikvica
• Možete posuti mlevenim pečenim semenkama, da krcka
• I na kraju nakapajte malo hlado ceđenog ulja od bundeve….

I to je to! Prijatno!

PS. Ako ćete vanrestriktivno jelo, dodajte i parmezana sa jajima….

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar