Rimski supli na hrono način

08/01/2020

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Svi putevi vode u Rim, pa tako i ovo naše novogodišnje receptopisanije.

Za kraj smo sačuvali tajnu rimskog suplija, jer se ipak pravi od ostataka kojih svakako ima posle svih obilnijih gozbi, a ako mene pitate, takvi recepti su najlepši i najukusniji.

Supli alla Romana, ili telefonski supli, je tradicionalno rimsko predjelo. Pravi se od ostataka, uglavnom, nedeljnog rižota, a punjenje mu je u sadašnjem vremenu od ragua i mocarele, koja treba da se razvlači kao telefonska žica kada se supli zagrize na pola. Generacije od 2000. pa na ovamo neka izguglaju šta je to telefonska žica. 😊

Ovaj naš hronerski je morao da se napravi jer je kod nas u kući vazda potraga za zanimljivim načinima pripreme žitarica. Istini za volju, retko kad nam ostane skuvanih žitarica, ali i sa sveže skuvanim ide odlično.

Pogledajte kako smo napravili supli i svašta nešto:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/626596024801064/

Za dve osobe potrebno je:

  • 100 gr ječma, skuvanog al dente, jer tako ne upija ulje pri prženju ( to znači da kuvate 5 min kraće nego što je naznačeno na pakovanju)
  • 100 gr mocarele (može i neki mladi sir, malo čvršće strukture) – iseckajte sir i ostavite da se ocedi
  • 50 gr suhomesnatog, isto sitno seckanog; u lajvu smo koristili Kosmajsku sremsku kobasicu, malo proprženu; za moj ukus je malo jače, ali je preukusno!
  • 1 jaje
  • Malo prezle
  • Ulje ili mast za prženje, ili malo maslinovog ulja ako ćete da pečete u rerni

Ječam skuvajte u slanoj vodi, pa kad se ohladi provrtite ga par krugova u secku da se malo usitni i bude lakši za oblikovanje.

Dodajte sir i suhomesnato i pravite valjuške. Njih šljus u umućeno jaje, pa u prezle a onda u masnoću da se isprži. Ili , blago poprskajte maslinovim uljem pa u rernu na 200 stepeni dok se ne zarumeni.

Ovaj naš recept je pogodan za restriktivni režim, ali je zbog kombinacije jaja i sira složeno jelo, dakle jednom u 15 dana.

Vama zaista na volju da ih pravite kako želite i od čega imate: možete da pobacate zastale sireve iz frižidera i suhomesnato koje se vuče po istom; možete i ragu, ali nemojte puno sosa, nego više suvlje da bude; a možete i piletinu da dodate uz neki sir, to je baš iz originalne recepture.

Nisu ti Rimljani ni malo šašavi, ja da vam kažem.

Prijatno! 😊

Pogledajte šta smo još spremili:

Božićne kačamak jelkice

Gospodžini poljupci (Baci di Dama)

Domaća laka pasta – Toskanski posni pići

Božićna pica sa Sicilije – SFINĆONE PALERMITANOOstavite komentar