Ribanac sa pilećim mesom

31/01/2016

Ribanac s piletinom s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Nema bolje zimske namirnice od kiselog kupusa! Mada sam ja jedna od onih koja voli da ga jede i leti na +40. Apsolutno nemam problem sa tim. Jelo broj jedan od kiselog kupusa za mene je SARMA. Kraljica svih jela. Sledeći je svadbarski kupus, mada njega u kučnim uslovima baš nije lako napraviti. On je uvek najbolji iz velikog “kazana”. Zatim podvarak, pa onda sve ostale varijacije na temu.

Ovog puta nisam imala vremena za dugo krčkanje pa sam odlučila da prodnistam ribanac (rendani kiseli kupus). A kako sam ga planirala za večeru, logično je bilo da ga spremim sa belim pilećim mesom.

Potrebno vam je:

  • 500 grama ribanca
  • 2 pileća filea
  • 2 kapike svinjske masti
  • voda za dolivanje
  • biber, tucana paprika, mlevena paprika

Kupus uvek malo operem običnom vodom. Ne samo da bih ubila često preveliku slanoću, već da bih smanjila mogućnost nadimanja. Ne znam zašto, ali kada god bi u prošlosti spremila kupus koji nije pre toga bio u dodiru sa vodom, imala bih problem. Ako je kupus previše slan, slobodno ga ostavite malo u vodi.

Kada ga ocedite, u šerpi zagrejte mast, a onda dodajte kupus. Malo ga prodinstajte pa malo po malo dodajte vode, dok ga mešate. trebalo bi da se krčka na laganoj vatri. Negde na pola dinstanja iseckajte belo meso na kockice pa ga dodajte u kupus. tada možete i da dodate začine. nastavite da ga krčkate sve dok ne kljokne, odnosno dok ne omekša onoliko koliko vi to volite.

Nekome kupus uveče smeta, meni ne. Za one koji su mnogo zauzeti ovo jelo je dobro jer može da potraje u frižideru.

Prijatno!4 komentara

Ostavite komentar