Retro integralni krekeri

15/11/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Isprobavanje novih recepata je uvek interesantna avantura. Prvo proučavanje instrukcija, onda prilagođavanje namirnica sopstvenom ukusu, pa eksperimentisanje i na kraju omiljena gastronomska zanimacija, isprobavanje špecije koju ste spremili. Za mene je to jedan čarobni proces, koji iznova u meni budi dečiju radost. Takođe, imam more starih, isprobanih recepata, nekih po milion puta, ali onda smislim novu zanimaciju…osvežavanje i kreiranje nove ideje, koja će biti jednako uspešna kao i stara delicija.

Preslitavajući svoju staru svesku, u kojoj su recepti sa početka moje kulinarske „karijere“ od pre 20 i više godina, rasentimentalila sam se ( ako ovaj izraz uopšte postoji). Tu je korak po korak opisano kako se sprema domaća supa, pasulj, domaća pogača bez kvasca, proja i projara, kako napraviti cufte koje se neće raspadati a ni biti gumene, starinski, takoreći predratni slatkiši…do onog dela kada sam kao hroner početnik počela da izučavam integralna brašna, nove kombinacije ukusa. Među svim tim receptima, pronašla sam recept za krekere, koje sam na početku svoje hrono ishrane, spremala pa skoro pa stalno, dok nisam savladala i prva peciva, a posle i hlebove.

Pogledajte kako smo spremili krekere i svašta još nešto:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/550667329030958/

Ovo sam pravila duplu, pa i troduplu meru, jer su u dobro zatvorenoj tegli ili činiji mogli da stoje nedeljama a da ne promene strukturu. A uvek imate spreman deo doručka. Krajnje jednostavni za pravljenje, a zaista krckavo ukusni

Za ove posne krekere sa semenkama potrebno vam je:

  • 4 šolje brašna (mešajte brašna koja volite, ja sam stavila raženo, ječmeno i heljdino)
  • 1 šolja semenki ( suncokret, susam, golica, kim, lan…)
  • ½ praška za pecivo
  • 1 šolja dozvoljenog ulja
  • 1 šolja tople vode
  • 2 kašičice soli

Kako je sve izgledalo na kraju:

Od ove količine dobićete dva puna pleha od rerne.

Umesiti sve sastojke u kompaktnu smesu. Otkidati komade testa, praviti kuglice veličine golf loptice recimo ( možete manje ili veće, kako volite) Na dlanu spljoštiti lopticu do željene debljine. Videćete i na snimku Pijama partija kako je jednostavno. Ako ih pravite deblje imaćete polumeke krekere sa krckavom ivicom. Ako napravite tanke, biće skroz krckavi. Stavljate ih na pek papir koji ste stavili na pleh od rerne. Pecite ih na 200 stepeni oko 20 minuta, eventualno pola sata. Pazite samo, znaju brzo da planu. A i dok se budu hladili dodatno se ukrckave. Kada se skroz ohlade stavite ih u teglu ili činiju i bar nekoliko jutara imaćete krckavu zanimaciju za mazanje i umakanje. Sjajno su se složili sa sirovim ajvarom, majonezom od indijskog oraha, ali i posnom paštetom od ribe….ma sve što smo jeli u nedelju slagalo se odlično jedno sa drugim.

Javite kako su vam uspeli ovi retro integralni krekeri.

Prijatno!

Pogledajte šta smo još spremili:

Mafini sa pancetom i spanaćem

Lazanje Verde

Kako da napravite zelene lazanje? Pa lako



Ostavite komentar