Reciklaža slavske trpeze

23/11/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Volim praznike koji traju nekoliko dana i uvek više volim dan posle. Posebno posle Nove godine ili slave. Uvek bude puno hrane, nema više tenzije zbog spremanja i nema spremanja za goste. Doručak može i u pidžami, kako kome odgovara. Kada smo bili mali, svi smo se razvlačili kod mame i tate u kući, pa i baka i tetka koje su uvek bile neizostavan deo svih malih i velikih dofađaja. Poslednjih nekoliko godina se razvlačimo kod tetke. Svi živimo jako blizu i nije problem sastati se na doručku.

I mama je stalno sa nama jer čuva mog sestrića Relju. Pa smo se tako okupili i danas i juče. Relja je sve veći, priča kao navijen (doduše malo čudnim jezikom), pa je sve zanimljivije biti sa njim.

Slava 1 sSlava 2 s

A na stolu – šta se kome jede. Uvek prvo smlatimo kajmak i pršutu jer “ne valja da stoji”. I malo slavskog kolača. Kažu da “se valja”. A Hrono Tetka ne bi bila hrono tetka kada ne bi napravila i neko integralno pecivo. I od svega što je isprobala sa mog bloga i iz kuvara jedan stalno pravi.

Slava 3 s

Lepinje sa kiselim mlekom:

  • 200 grama graham brašna (možete da zamenite sa speltinim ili ražanim)
  • pola čaše kiselog mleka
  • pola čaše kisele vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ravna kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo

Umešajte suve sastojke a zatim dodala ulje, kiselo mleko i kiselu vodu. Umešajte sve kašikom a zatim izvadite testo na pobrašnjenu ploču i doradite ga malo. Podelite na četiri dela i formirajte lepinje. Stavite ih u pleh u koji ste stavili pek papir. Pospite sa malo brašna i pecite na 210 stepeni oko 15 minuta.

Ja sam danas pravila mini galete, recept u sledećem postu.

A za ručak će i danas biti neko pečenje. Sa renom. I mislim da će nam izaći na nos. Taman da odmorimo neko vreme. 😉Ostavite komentar