Reciklaža slavske trpeze

22/11/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Slava je porodični kult specifičan za Srbe. Danas se slavi u ime sveca zaštitnika, nekada, pre hrišćanstva, slavila se u ime rodonačelnika, odnosno prvog u porodici.

Juče je bio Aranđelovdan, koji slavi i moja familija. I verovatno je 80% stanovnika naše zemlje juče bilo negde na proslavi. Neki su je obeležavali, drugi su išli u goste, pošto je Arhangel Mihailo, vođa nebeskih vojski, jedan od najslavljenijih svetaca kod nas.

Scenario je svuda isti – pravi se slavski kolač, koji se ujutru nosi u crkvu da se preseče, neko sprema i žito, neko ne, pošto se on smatra živim svecem, porodica i prijatelji se okupljaju oko trpeze….

I na kraju se sve svede na tonu hrane koju recikliramo danima.

U našoj kući, kao verovatno i svakoj drugoj vodi se računa da na stolu svega ima. Od ljutih papričica sa belim lukom, preko suhomesnatog, belog mrsa do pečenja i čuvenih sitnih kolača. Ali kod nas na stolu mora da bude i 10 različitih salata. Pored čuvene ruske, sprema se i svašta nešto. Moja omiljena salata je ona sa piletinom. Pa sam požurila da je recikliram koliko već danas, da je ne recikliraju bez mene.

Po originalnom receptu pravi se sa majonezom, naravno domaćim, ali to možete i da preskočite ukoliko ne volite da pravite majonez, ili ako ste tek počeli sa hrono ishranom.

Potrebno vam je:

 • 1/2 pečenog pileta (druga polovina je otišla u drugu salatu)
 • 1 srednja šargarepa
 • 1/2 crnog luka
 • 2 kašike milerama (pavlake)
 • 2 kašike domaćeg majoneza
 • So i biber po ukusu

Kod nas u kraju postoji prodavnica koja svako jutro peče piliće. Rezervišete dan ranije i ujutru samo pokupite. Ovo pile je bilo teško oko 1500 grama.

Kada se ohladi, rukama ga rasparčajte i skinite kožicu. Polovinu mesa, crnog i belog, isekajte na sitno i ubacite u činiju. Zatim sitno, ali baš sitno, iseckajte i crni luk. Svežu šargarepu očistite pa je narendajte na najsitnijem rendetu. Dodajte mileram i majonez i sve dobro promešajte. Ili dodajte 4 kašike milerama, a majonez izbacite iz priče. Mnogi ga ionako ne vole jer se pravi sa živim jajima, a to uvek nosi rizik sa sobom.

Uz ovu salatu sam napravila brzinske, kao palačinke.

Za dvoje:

 • 100 ml ražanog brašna
 • 140 ml vode
 • Prstohvat soli
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • Merila sam u militrima jer mi je merica bila pri ruci, a nisam ni htela da prljam vagu.

Pomešajte sve sastojke u činiji. Trebalo bi da dobijete gustu smesu, gušću nego za klasične palačinke. Zagrejte tiganj i kašikom sipajte smesu, jednu po jednu kašiku. Napraviti krugove kao za mini palačinke i pecite po par minuta sa obe strane.

Kada počnu da se stvaraju mehurići po površini palačinku okrenite. I onda sačekajte da palačinka počne da se puni vazfuhom, kao da pravite tortilje. Tada je gotova.

Pet minuta posla i taman se dobro slažu sa ovom slavskom paštetom. A reciklaža slavske trpeze će se nastaviti sledećih nekoliko dana.

Prijatno!

http://Ostavite komentar