Recepti za riblju čorbu #izazov

05/09/2016

Corba 3 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Prošle nedelje je u fejsbuk grupi Hrono recepti bio riblja čorba izazov (#ribljačorba, #ribljacorba). Izazov sam započela ja, čorbom od skuše u želji da podstaknem hronere da češće pripremaju ovo jelo. Nije bilo puno recepata, ali su oni svi dragoceni, pa sam rešila da ih sve zabeležim i ovekovečim na ovaj način. Sigurna sam da će nekom zatrebati!

Julijana Krstin nas je počastila receptom za glavni obrok u vidu riblje čorbe od oslića, sa porukom: „Riba ribi grize rep“.

Riblja corba Julijana Krstin s

Potrebni sastojci:

  • 2 glavice luka
  • 2 paradajza
  • malo tikvice
  • 1 kašika aleve paprike
  • so, biber, čili
  • 1 čen belog luka
  • 1 list lorbera
    malo svezeg lista peršuna
  • 700 grama oslića
  • vlašac
  • sok od limuna

Na ulju izdinstati svo povrce i doliti 3 decilitara vode.  Kuvati petnaestak minuta, a zatim sve usitniti štapnim mikserom. Doliti jos 7 decilitara vode i kada provri spustiti komadiće ribe. Kuvati jos dvadesetak minuta. Jelo posuti svežim vlašcem i komadićem limuna.

Olivera Lazarević nas je opskrbila receptom za večeru u vidu riblje čorbe od oslića.

Riblja corba Olivera Lazarevic s

Potrebni sastojci:

  • 1 rendana tikvica
  • 1 oslić
  • začini: malo bibera, soli, lovora, mirođije

U jednom loncu na malo vode skuvati tikvice i dodati mirođiju, a u drugom oslića i začine (so, biber u zrnu i lovor). Kad je skuvano, tikvice ispasirati štapnim mikserom da se dobije gust potaž. Oslića čistiti od kostiju i iskidati na komadiće. Super kombinacija!

Nakon dve čorbe od oslića na redu je riblja čorba od fileta soma i oslića – predlog za ručak, a recept je od Aleksandre Antić, jednostavan za pripremu, a ukusan.

Riblja corba Aleksandra Antic s

Postupak je sledeći: prokuvati filete soma i oslića sa malo soli. Naseći dosta crnog luka, malo belog i prodinstati. Dodati peršun, ljutu papričicu,  ko voli, i jednu rendanu kelerabu. Naliti sa 5 decilitara kuvanog paradajza i 2 caše vode. Dodati prethodno usitnjenu ribu i začine (so, biber, origano). Krčkati jos dvadesetak minuta. Aleksandra Antić je naša drugoplasirana kuvarica u ovom izazovu, sa samo jednim lajkom manje od prvoplasirane.

Nataša Kostić nam daje predlog jednostavne i ukusne riblje čorbe od oslića za večeru, a opis je u samoj slici.

Riblja corba Natasa Kostic s

Zlatica Ognjanović nam nudi originalan recept za riblju čorbu sa dimljenom pastrkom. Pet crvenih paprika je očistila od semenki i zbog gustine dodala pola tikvice, zatim jedan crni luk i česanj belog. Nalila je vodom i kuvala 30 minuta. Sve je izmiksala štapnim mikserom, dodala so, razne začine u vidu suvih travki i ljutu papriku i naglasila je da riblja čorba nije prava ako nije ljuta. Iskickala je suvu pastrmku i ubacila u izmiksanu masu,dodala kasicicu đumbira u prahu i stavila da još jednom lagano prokljuca. Opciono se može dodati neutralna pavlaka, ali to je za one koji nisu u restrikciji. Prijatno!

Tatjana Lazić Čuturić se baš potrudila i podelila sa nama ovaj fenomenalan recept jedne guste i bogate riblje čorbe od pastrmke.

Riblja corba Tatjana Lazic s

Postupak je sledeći: pastrmka se kuva u posoljenoj vodi sa biberom i začinskim biljem oko 10 minuta. Zatim je ribu izvadila da se ohadi, a vodu procedila i ostavila sa strane. Dve glavice luka, 3 čena belog luka i jedan koren praziluka je samlela u blenderu i pržila na malo maslinovog ulja dok dehdrira, tj. nema više soka. Zatim je takođe dodala samlevenu papriku i pržila kao i luk. U međuvremenu je očistila ribu, dodala je u luk i papriku, sos od paradajza, naseckanu vezu peršuna, ljutu papripčicu, polovinu vode od kuvanja i kuvala jos oko 1 sat uz povremeno mešanje i dodavanje vode.

Marina Damnjanović, pobednik ovog izazova, mi je poručila da je za ovu priliku i naučila da sprema riblju čorbu.

Riblja Corba Marina Damnjanovic s

Ona je kupila file soma od 400 grama, odledila, isekla na manje komade i stavila da se kuva. Rečeno joj je da se riblja čorba računa samo ako je dobro začinjena, pa je tako i postupila. J U blender je stavila veći oljušteni paradajz, so, biber, peršun, dva veća čena belog luka, punu kašičicu aleve paprike, ruzmarina i vlašca. Nakon 15 minuta kuvanja je tu smesu dodala ribi, a zatim i narendanu manju tikvicu. Dolila je vodu i ostavila da se ukrčka. Ukupno vreme pripreme je bilo oko 45 minuta. Kada je otvorila šerpu, prosto nije znala koji je miris više mami: ruzmarin, som, paprika… Fino je  pikantirala sipajući dva puta, što inače ne radi, jer imam merku koja joj je uvek (bila) dovoljna. Čestitamo Marini na pobedi i na tome što je naučila da sprema ovo divno jelo! P.S. Marini ne prija crni luk, ali nam poručuje da mi slobodno možemo dodati.

Ko je započeo mora i da završi.  Na kraju sam ja dala ponudila recept za Riblju čorbu za 15 minuta, koju veoma često spremam. Predlog je za večeru.

Riblja corba Jasna Veljanovic 2 ss

Potrebni sastojci:

  • 1 konzerva tunjevine u salamuri
  • 300 grama brokolija (ja koristim sve, a vi ako ne jedete drvce onda 300 grama žbunića)
  • 1 praziluk – manji
  • 5 čenova belog luka
  • pola struka peršuna.

Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi u šerpicu od 2 litra, i dodajte redom naseckan praziluk, brokoli i beli luk. Izručite sadržaj konzerve, mrveći je među prstima. Naseckajte peršun i listiće brokolija. Pospite. Dodajte po pola kašičice bibera, himalajske soli i mlevene paprike. Nalijte 600 mililitara vode. Kuvajte petnaestak minuta. Prijatno!

Hvala svim učesnicama #ribljačorba izazova.



1 komentar

  1. Bravo! Hvala ti Ana…kao i svim hroničarima-kama koji su nam donirali-le ove recepte. Već duže vremena razmišljam na ovu temu…no robujući dosadašnjim receptima nikako se nisam usuđivao da sam uđem u rizik eksperimentisanja….

Ostavite komentar