Kuva i piše: Ana Ćubela Recept: Proleće. Sastav: Zelena salata, sremuš, …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Prošle nedelje je u fejsbuk grupi Hrono recepti bio riblja čorba izazov (#ribljačorba, #ribljacorba). Izazov sam započela ja, čorbom od skuše u želji da podstaknem hronere da češće pripremaju ovo jelo. Nije bilo puno recepata, ali su oni svi dragoceni, pa sam rešila da ih sve zabeležim i ovekovečim na ovaj način. Sigurna sam da će nekom zatrebati!
Julijana Krstin nas je počastila receptom za glavni obrok u vidu riblje čorbe od oslića, sa porukom: „Riba ribi grize rep“.
Potrebni sastojci:
- 2 glavice luka
- 2 paradajza
- malo tikvice
- 1 kašika aleve paprike
- so, biber, čili
- 1 čen belog luka
- 1 list lorbera
malo svezeg lista peršuna - 700 grama oslića
- vlašac
- sok od limuna
Na ulju izdinstati svo povrce i doliti 3 decilitara vode. Kuvati petnaestak minuta, a zatim sve usitniti štapnim mikserom. Doliti jos 7 decilitara vode i kada provri spustiti komadiće ribe. Kuvati jos dvadesetak minuta. Jelo posuti svežim vlašcem i komadićem limuna.
Olivera Lazarević nas je opskrbila receptom za večeru u vidu riblje čorbe od oslića.
Potrebni sastojci:
- 1 rendana tikvica
- 1 oslić
- začini: malo bibera, soli, lovora, mirođije
U jednom loncu na malo vode skuvati tikvice i dodati mirođiju, a u drugom oslića i začine (so, biber u zrnu i lovor). Kad je skuvano, tikvice ispasirati štapnim mikserom da se dobije gust potaž. Oslića čistiti od kostiju i iskidati na komadiće. Super kombinacija!
Nakon dve čorbe od oslića na redu je riblja čorba od fileta soma i oslića – predlog za ručak, a recept je od Aleksandre Antić, jednostavan za pripremu, a ukusan.
Postupak je sledeći: prokuvati filete soma i oslića sa malo soli. Naseći dosta crnog luka, malo belog i prodinstati. Dodati peršun, ljutu papričicu, ko voli, i jednu rendanu kelerabu. Naliti sa 5 decilitara kuvanog paradajza i 2 caše vode. Dodati prethodno usitnjenu ribu i začine (so, biber, origano). Krčkati jos dvadesetak minuta. Aleksandra Antić je naša drugoplasirana kuvarica u ovom izazovu, sa samo jednim lajkom manje od prvoplasirane.
Nataša Kostić nam daje predlog jednostavne i ukusne riblje čorbe od oslića za večeru, a opis je u samoj slici.
Zlatica Ognjanović nam nudi originalan recept za riblju čorbu sa dimljenom pastrkom. Pet crvenih paprika je očistila od semenki i zbog gustine dodala pola tikvice, zatim jedan crni luk i česanj belog. Nalila je vodom i kuvala 30 minuta. Sve je izmiksala štapnim mikserom, dodala so, razne začine u vidu suvih travki i ljutu papriku i naglasila je da riblja čorba nije prava ako nije ljuta. Iskickala je suvu pastrmku i ubacila u izmiksanu masu,dodala kasicicu đumbira u prahu i stavila da još jednom lagano prokljuca. Opciono se može dodati neutralna pavlaka, ali to je za one koji nisu u restrikciji. Prijatno!
Tatjana Lazić Čuturić se baš potrudila i podelila sa nama ovaj fenomenalan recept jedne guste i bogate riblje čorbe od pastrmke.
Postupak je sledeći: pastrmka se kuva u posoljenoj vodi sa biberom i začinskim biljem oko 10 minuta. Zatim je ribu izvadila da se ohadi, a vodu procedila i ostavila sa strane. Dve glavice luka, 3 čena belog luka i jedan koren praziluka je samlela u blenderu i pržila na malo maslinovog ulja dok dehdrira, tj. nema više soka. Zatim je takođe dodala samlevenu papriku i pržila kao i luk. U međuvremenu je očistila ribu, dodala je u luk i papriku, sos od paradajza, naseckanu vezu peršuna, ljutu papripčicu, polovinu vode od kuvanja i kuvala jos oko 1 sat uz povremeno mešanje i dodavanje vode.
Marina Damnjanović, pobednik ovog izazova, mi je poručila da je za ovu priliku i naučila da sprema riblju čorbu.
Ona je kupila file soma od 400 grama, odledila, isekla na manje komade i stavila da se kuva. Rečeno joj je da se riblja čorba računa samo ako je dobro začinjena, pa je tako i postupila. J U blender je stavila veći oljušteni paradajz, so, biber, peršun, dva veća čena belog luka, punu kašičicu aleve paprike, ruzmarina i vlašca. Nakon 15 minuta kuvanja je tu smesu dodala ribi, a zatim i narendanu manju tikvicu. Dolila je vodu i ostavila da se ukrčka. Ukupno vreme pripreme je bilo oko 45 minuta. Kada je otvorila šerpu, prosto nije znala koji je miris više mami: ruzmarin, som, paprika… Fino je pikantirala sipajući dva puta, što inače ne radi, jer imam merku koja joj je uvek (bila) dovoljna. Čestitamo Marini na pobedi i na tome što je naučila da sprema ovo divno jelo! P.S. Marini ne prija crni luk, ali nam poručuje da mi slobodno možemo dodati.
Ko je započeo mora i da završi. Na kraju sam ja dala ponudila recept za Riblju čorbu za 15 minuta, koju veoma često spremam. Predlog je za večeru.
Potrebni sastojci:
- 1 konzerva tunjevine u salamuri
- 300 grama brokolija (ja koristim sve, a vi ako ne jedete drvce onda 300 grama žbunića)
- 1 praziluk – manji
- 5 čenova belog luka
- pola struka peršuna.
Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi u šerpicu od 2 litra, i dodajte redom naseckan praziluk, brokoli i beli luk. Izručite sadržaj konzerve, mrveći je među prstima. Naseckajte peršun i listiće brokolija. Pospite. Dodajte po pola kašičice bibera, himalajske soli i mlevene paprike. Nalijte 600 mililitara vode. Kuvajte petnaestak minuta. Prijatno!
Hvala svim učesnicama #ribljačorba izazova.
Bravo! Hvala ti Ana…kao i svim hroničarima-kama koji su nam donirali-le ove recepte. Već duže vremena razmišljam na ovu temu…no robujući dosadašnjim receptima nikako se nisam usuđivao da sam uđem u rizik eksperimentisanja….