Kuva i piše: Ana Ćubela Sigurno ste čuli za izreku “U …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Papalina je sitna riba iz porodice haringi. Poznata je još i kao sardelina, srdelica, srdelin, belac, gavica, pistač i šarakina. Predstavlja odličan izvor proteina, vitamina i minerala, ali i dobrih omega 3 masnih kiselina.
Za razliku od nekih drugih plavih riba, u koje spadaju i losos i tuna, papalina definitivno nije skupa i svako može da je priušti.
I dostupna je. U svakom većem marketu možete da nađete kilogram smrznutih Frikomovih papalina.
Brzo se odlede pošto su male i jako su lake za spremanje. Ovakva riba u principu ne mora da se čisti i najčešće se cela prži u dubokom ulju. Međutim, oni malo izbirljiviji mogu lako i da je očiste. Sačekajte da počne da se odleđuje ali ne previše. Lakše se čiste kada su još blago zaleđene.
Uzmite ribu u ruku, prstima uhvatite kod škrga i samo povucite glavu. Sa njom će izaći i ono malo iznutrica koje postoje.
Oni baš izbirljivi mogu i da „isfiletiraju“ ribu ali će im za to biti potrebno vreme. Pipav posao. Ali apsolutno nema potrebe za uklanjanjem kostiju, one termičkom obradom praktično nestanu. Papaline su dobre kada su hrskave i spolja i iznutra 😉 .
I da biste dobili hrskavu ribu ne morate da je valjate u brašno i pržite u ulju, a evo i kako.
Potrebno vam je:
- 500 gr papalina
- Po 1 kašičica belog luka u prahu, crnog luka u prahu, šarenog bibera, mlevenog korijandera, mlevene paprike, čilija, karija…..šta god želite
- 1 kašičica lanenog brašna
- 1 – 2 kašike maslinovog ulja
Ribu odledite i očistite ako želite. Osušite je pa namažite dobro uljem.
U činiju stavite začine i laneno brašno. To nije pravo brašno već suva smesa koja se dobije mlevenjem opne lana i jako je dobra za ovo zdravo „pohovanje“.
Pomešajte sastojke pa ribu dobro uvaljajte u njih i položite je u pleh u koji ste stavili pek papir.
Zagrejte rernu pa ubacite pleh. Pecite od 15 do 20 minuta na 200 stepeni. Papaline budu brzo gotove. Treba da se uhvati lepa boja i da začini postanu hrskavi.
Ovako pripremljenu papalinu možete da jedete i za ručak i večeru.
Hahaha, vi preveli “deep frying” u “przenje u dubokom ulju”??
Deep frying je prženje u vrelom ulju, uglavnom u fritezi. Sinonim za to na našem jeziku je prženje u dubokom ulju. Nema razlike.
Ako je to izraz, koji se koristi za deep frying, onda vasi slavisti nisu bas upuceni u parvo znacenje originalnog izraza. Jer pozeljno je, da se isto znacenje vrati, ako neko to isto prevede nazad u izvorni jezik. Ovo sa dubokim uljem na engleskom ispadne smejurija.
Ja se izvinjavam a šta je pravo značenje originalnog izraza?
http://novi.ba/storage/2015/08/17/thumbs/55d1c817-dd70-42d8-b049-54e90a0a0a6c-bushi-preview.jpg
Draga Ana sretna vam nova godina.
Pitanje: Sta bi mogla da koristim umjesto lanenog brasna. Ovde (Kanada) jos nisam uspjela da ga nadjem.
Hvala za ovaj sajt I vas trud kojim pomazete svima Nama.
Ja krecem od danas (Nova godina) ?
Probajte da samelejete neke semenke, tipa susam. Da biste na taj način “razblažili” začine, a da ima dovoljno materijala. I srećna Nova i vama!
Ana, recept je odličan! Ja obožavam “poh”, ali ne zato sto mi pravi ogromnu razliku u ukusu, nego upravo zbog te hrskave korice, a i začini svakako doprinosi uživanju, 🙂
Hvala!
Draga Ana, da li se moze koristiti mleveno laneno seme u pripremi ovog recepta?
Može za ručak.