Razljevuša sa tikvicama

02/09/2015

Razljevusa sa tikvicama 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ne znam kako je ova pita (ili poslastica) dobila ime, ali pretpostavljam da ima veze sa tim što se testo ne mesi već razliva. Postoji milion varijacija i recepata sa različitim sastojcima, ja sam danas odlučila da napravim najjednostavniju varijantu.

U zavisnosti od kraja ili porodičnog recepta u nju uvek idu jaja i brašno, ali se ostali dodaci razlikuju. Neko je sprema sa sirom ili kajmakom, neko sa oba, neko sa pavlakom, povrćem…. Kako sam ispraznila frižider i fioke, nisam imala mogućnosti za razbacivanje, pa sam iskoristila sledeće:

  • 2 veća jaja
  • 3 pune kašike pšeničnog integralnog brašna
  • 3 pune kašike prosenog brašna
  • 1 tikvicu
  • 1 čašu pavlake
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičicu soli

Umesto pavlake možete da iskoristite sitan i mlad sir, ali tad dodajte i dve kašike maslinovog ulja ili neke druge dozvoljene masnoće. Ali pošto je pavlaka masna sama po sebi ja sam to u ovom receptu preskočila.

Narendala sam tikvicu i ostavila da pusti vodu. Za to vreme sam umutila jaja, dodala brašno, prašak za pecivo, so i pavlaku. Na kraju sam umešala i tikvicu. Umesto okruglog pleha (koji nemam), koristila sam kalup za torte, nisam sigurna da li je 24 ili 26 santimetara prečnika, ali tu je negde.

Razljevusa sa tikvicama 3 s

Vatrostalno dno sam namazala sa mašću jer me je mrzelo da sečem pek papir u krug i tu sam pogrešila. Ipak se malo zalepilo. Nisu ostajali komadi na dnu ali sam morala pažljivo nožem da odvajam.

Ispala je tanka i sočna razljevuša. Ako želite deblju, smesu stavite u manji pleh. Ali će se onda možda malo duže peći. Ova moja je bila gotova za 15 minuta na 220 stepeni.

Razljevusa sa tikvicama 2 s

Prijatno!



12 komentara

  1. Pošto sam u restrikciji i maksimalno izbegavam kombinacije mlečnih proizvoda i jaja, šta bih mogla da stavim umesto pavlake?

    1. Možete da probate da napravite bez mlečnog, sa kiselom vodim i na primer prženom slaninom. samo će možda ići viđe brašna

  2. Obzirom da nisam bas vjesta u kuhinji, zamolila bih Vas za savjet koliko sastojaka treba za 4-oro, ukoliko je ovo za manje ljudi.
    Hvala unaprijed, Darka

  3. Super je recept! Smazali smo je 🙂
    Kakve jos kombinacije preporucujete? Osim tikvica,sta bi moglo? Hvala!

    1. Kako spremiti sa zamrznutim spanacem? Malo ga prokuvam pa onda stavim? Hvala!

    2. Kad pravim sa smrznutim spanaćem, ne samo ovo, nego bilo šta, ja ga samo pustim da se odledi i ubacim u testo, ne kuvam ga pre toga.

Ostavite komentar