Ražani kačamak

10/08/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Već više od tri godine sam na hrono. I već više od tri godine eksperimentišem sa svim mogućim integralnim brašnima. Ali za sve to vreme nijednom nisam napravila kačamak sa ražanim brašnom, a volim ga. Pravila sam ga od ječmenog, ovsenog, prosenog, heljdinog…..

I tako zasučem rukave pre neki dan. Malo vode u šerpicu, oko 2 deciltra, pa na šporet. Kad voda počne da vri, smanjim temperaturu. Uzmem mutilicu za jaja, krenem da mutim po vodi i da dodajem malo po malo brašna. Jako male količine da se ne bi zgrudvalo. Moja mera su tri kašike brašna. Nekada dodam malo više vode da kačamak bude ređi, nekad ne.

Kada umešam svo brašno, ostavim kačamak da ključa, onako tiho, još par minuta. I mešam. Malo po malo. Da se ne bi zalepio za dno šerpe.

U kačamak je uvek dobro dodati malo soli i neko parče putera. Tako je ukusniji. Osim ako u kačamak ne ide kajmak, onda je puter suvišan.

Ja sam tog jutra mešala stari sjenički sir i sjenički kajmak. nisam u restrikciji pa mogu da mešam mlečne proizvode. Mada će i kajmak biti sasvim dovoljan. Pred kraj ključanja sam ispržila par šnita pancete i dodala preko.

Milina.

Volim svaki kačamak, najviše onaj s ječmenim brašnom, najmanje s ovsenim. Ovaj sa ražanim je negde na sredini.

Moja top lista:

Kačamak od ječmenog brašna

Kačamak od heljdinog brašna

Kačamak od kukuruznog brašna

Kačamak od ražanog brašna

Kačamak od prosenog brašna

Kačamak od ovsenog brašna

Od speltinog nisam pravila, nekako mi je previše obično. Kao kad bi napravila kačamak od običnog speltinog. Neinspirativno.Ostavite komentar