Ražani hleb sa začinima

05/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Verovatno do sada svi znate da mi je omiljeni hleb samo sa ražanim brašnom. Ali ovog puta sam htela da ga malo oplemenim, pa sam mu dodala začine.

Njih možete da nađete u bolje snabdevenim radnjama i bio šopovima. Prodaju se baš kao začini za hleb i uglavnom sadrže: anis, komorač, korijander i kim. A možete i da ih kupite zasebno, pa da ih sami mešate. Ovi su iz ekološkog uzgoja, a to mu valjda dođe organsko. Mada nikad nisam sigurna koliko tu ima istine.

Elem, za hleb vam treba:

  • 500 grama ražanog brašna
  • kašičica i po soli
  • 1 prašak za pecivo
  • kašika začina za hleb
  • 2 kašike golice
  • 2 kašike smrvljenog ili mlevenog lana
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 500 militara tople vode

Kao i obično, umešate suve sastojke, zatim dodate ulje i vodu. Umešate sve varjačom i ostavite da stoji sat do dva. Posle toga stavite u činiju sa pek papirom, pokrijete i pečete sat i 15 minuta. U mojoj rerni to je idealno vreme za ovu veličinu hleba. Pečem na 250 stepeni.

Korica od samo ražanog hleba uvek bude malo tvrđa, odnosno hrskavija. Ja to tako volim. Ali ako se vama učini pretvrda kada ga izvadite iz rerne, poprskajte malo hleb vodom pre nego što ga zavijete u krpu.

Prijatno!



Ostavite komentar