Svi volimo testo za picu koje sam spremala i juče u LIVE pidažama partiju. Pa sam jutros odlučila da napravim nešto slično, ali malo bolje.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Stalno izmišljam nove kombinacije za hlebove jer mi stari brzo dosade. Ali jednom se stalno vraćam – običnom ražanom hlebu. Tu i tamo dodam neke semenke. Ne samo što mi se ukus takvog hleba najviše dopada, već i zato što mu je korica uvek hrskava. Pa čak i kada ga umotate u mokru krpu odmah po pečenju.
Posle pšeničnog i speltinog brašna, sa ražanim se najlakše radi. A i cena mu je pristupačna jer košta koliko i obično belo u prodavnicama.
Za ovaj hleb vam je potrebno:
- 3 šolje ražanog brašna
- 4 kašike mlevenog ili smrvljenog lana
- 1 ravna kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 2 šolje kisele vode
- 2 kašike ulja
Ovo je manji hleb, jer ne volim da mi se danima vuče po kući. Ovako mi traje dva do tri dana, zavisi da li neko doručkuje sa mnom.
Prvo pomešate suve sastojke, a zatim dodate vodu i ulje. Dobro umešate kašikom i ostavite malo da odstoji. Iako bi za hlebove najbolje bilo da se fermentiraju celu noć (ili dan), ovog puta nisam imala vremena za to. Dok je smesa stajala na pultu, uključila sam rernu da se zagreje.
Pleh sam namastila i posula brašnom, a zatim ulila smesu, zagladila je mokrim rukama i po njoj posula semenke koje sam našla u kući i krupnu morsku so. Sve sam malo utapkala rukama da ne bi otpadalo po pečenju. Pokrila sam pleh folijom i stavila da se peče na 220 stepeni. Nisam htela da bude velika temperatura odjednom da ne bi brzo narastao i pukao. Pekao se nekih 45 minuta pokriven, a zatim otkriven jo 15 minuta ali na nižoj temperaturi. Smanjila sam na 200.
Kada bude gotov, izvadite ga i uvijte u mokru krpu, ali nemojte da ga ostavite da se u njoj potpuno ohladi jer će koricka omekšati više nego što bih ja želela, ja volim kada hrska u ustima.
Uz ovakav hleb vam obično nije potrebno ništa specijalno: malo putera, šunke i možda nekog sira. Kako nisam u restrikciji, povremeno pojedem sendvič sa kačkavaljem.
Prijatno!
Da li može da se peče u vatrostalnoj posudi s poklopcem ili je bolje ovako sa folijom?
Može i u vatrostalnoj sa poklopcem. Samo ja nisam imala kod sebe tako malu. Uglavnom hlebove pečem u tim posudama.
Ana, pozdrav 🙂 . Samo kratko pitanje? Ako bi se hleb ostavio da fermentira preko noći, da li se onda prašak za pecivo dodaje ujutru i da li lako može da se umeša u smesu (koliko je gusta smesa)? Hvala 🙂
Onda se ujutru dodaje. Upotrebi mikser i one nastavke za testo.
Mozete li da mi kazete samo koje solje koristite?
Uglavnom one čaše od kiselog mleka. Ali veličina šolje nije toliko bitna pošto je to osnovna mera. Ako koristite veće šolje, vi ćete povećati količinu brašna, ali isto tako i količinu vode. Jedino ako kosristite baš neče velike treba povećati malo količinu vode i semenki.
Dobar dan, testo koje sam ja napravila (koristila sam speltu I ovas) je bilo skroz tecno. Naravno, razlicita brasna su sigurno razlog tome. Da li mozda imate iz iskustva neku skalu kako se koje brasno koristi, na primer, ako od razenog treba 100 grama onda od speltinog treba 130 grama.
Pozdrav
Ne, zato što to ne zavisi samo od vrste brašna, već i od proizvođača, načina mlevenja. Smesa treba da bude jako gusta. Ne kompaktna kao kada se mesi hleb od belog brašna, ali dosta gušća od smese za palačinke. Da vam bude teško da mešate kašikom.
Jedna mala molba. Da li imate neki recept za hleb od heljdinog ili razenog brasna, ali za pekaricu 🙂
Pozdrav
Molim za pomoc…napravila sam kiselo tijesto od razanog brasna i pokusala napraviti hljeb ali mi gnjecavo ispalo,raspuko,kora zagorila…e sad narijetko sam ga zakuhala…mislim da sam vidjela recept na blogu sa kiselim tijestom ali ga nemogu naci…
Nazalost nijedan mi hljeb nece da uspije…jos imam nadu u speltino brasno kojeg nemam kupiti ovdje…
Kada radite sa kiselim testom, smesa ne bi trebalo da bude retka. Ovde ima na sajtu Borodinski hleb, ali je on baš specifičan. Ja nisam pravila ražani od prirodnog kvasca ali jesam sa speltom i integralnim pšeničnim. I to testo se lepo mesi rukama.
Hvala i jos moram ovo da kazem…ovaj hrono program i vas blog mi je pomogao u problemima sa ishranom koji su vodili u anoreksiju…divni ste i vi i vas blog
Hvala. Nadam se da ćemo se družiti i dalje. I želim vam uspeha, ishrana je ozbiljna stvar. Ali ume da bude i zabavna 😉 .
Ana, molim Vas recite mi šta ne radim dobro…Nekoliko puta sam probala da napravim ovaj hleb i svaki put mi je testo živo pri dnu (ostaje trag na nožu)a dole se uhvati lepa korica… probala sam i u plehu i u vatrostalnoj da pečem, svaki put isto. Da li možda treba u većoj posudi da se peče da bi bio tanji hleb? obim posude mi je oko 23/24…
Uvek je bolje da bude tanji. Međutim, bitna je i temperatura. Možda je vaša rerna jača od moje. Ako bude previsoka temperatura za ovaj hleb, onda se brzo uhvati korica i unutrašnjost ne može da se isuši. Takođe, svako brašno je priča za sebe. dodajte malo manje vode nego do sad pa probajte.
Da li se ovde koristi razano integralno brasno ili obicno?
Uvek koristim samo integralno.
Poštovana, pomenuli ste negde u nekom odgovoru pšenično integralno brašno. Da li ono može da se koristi u restrikciji? Hvala, veliki pozdrav
U restrikciji ne. Može posle, ali opet ne prečesto.
Postovana,
Moram da vas pohvalim i kazem da su vam svi recepti sjajni i vrlo je jednostavno kuvati uz njih. Jedino sto mi nedostaje u receptima za hlebove jeste informacija u kakvoj tepsiji ili pekacu ste pekli hleb, koje su dimenzije posude, da li su keramicki pekaci ili vatrostalne posude ili obicne tepsije….Da li uz recepte ili kao posebnu temu mozete da navedete koje tepsije, pekace ili vatrostalne posude koristite. Ja bih recimo trebala da odem u kupovinu ali ne znam koje posude su najbolje za hrono hlebove.
Hvala na svemu sto ste uradili do sada
Nado, hvala na lepim rečima. Već sam obećala takav teskt i uskoro ću ga napisati. Malo sam u gužvi u poslednje vreme.
Posto ne zivim u Srbiji vec neko vreme, nisam nigde uspela da nadjem integralno razano brasno vec samo razano. Da li to predstavlja veliki problem?
Trebalo bi da bude. Probajte da naručite online.
Pozdrav Ana,
ovo mi je drugi hrono hleb koji pravim po receptu nadjenom ovde na sajtu…Prvi je bio jako ukusan.. medjutim, ovaj sada uopste nije narastao… smesa je bila lepa, lepo se oblikovao, pa sam ga oblikovala ko neku malo vecu lepinju.. ali vec je u rerni oko 40 minuta i nije porastao skoro ni malo.. Koristila sam razeno (2 solje) i heljdino i jecmeno po pola solje..
p.s. Hvala na ovom sajtu, odlicna vodilja! 🙂
Da niste zaboravili da stavite podizač testa? Ili je prašak za pecivo “izlepeo”.
Stavila sam prasak za pecivo,nov neotvoren je bio, ali iskreno nisam gledala rok trajanja 😉 Mozda zbog mesanja raznih vrsta brasna? Vidim da se u dosta hlebova stavlja malo soka od limuna, cemu to i da li to menja ukus hleba?
Sok od limuna stavljamo kada umesto praška koristimo sodu bikarbonu, pa kiselina služi kao aktivator. A mešanje brašna ne bi trebalo da smeta. Osim ako niste koristili neka baš teška za rad.
Mogu li da kupim neki hleb, a da je dobra zamena za domaci? Pozdrav
U pekarama “Hleb i kifle” imate odličan beskvasni hrono hleb.
Jedno pitanje kada bih testo ostavila da prenoci gde da ga drzim,u frizideru ili na sobnoj temperaturi?
Uvek držim na sobnoj temperaturi. Osim kada su u pitanju velike vrućine.