Ražane projice sa feta sirom

15/02/2015

Kuva i piše:

Irena Hadžiomerović

irena1 200

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada je moja koleginica Ana, autorka ovog bloga, prvi put ponosno objavila da je počela sa hrono ishranom, nisam se trudila da saznam o čemu je reč, misleći da se radi o još jednoj izmišljenoj dijeti koja je naprasno postala popularna. Međutim, kada sam načula da u razgovoru sa drugim koleginicama pominje sastojke koje i sama često koristim, odlučila sam da se informišem, po sistemu – ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se.

Od tada je prošlo nekoliko meseci, a ja sam doživela pravi preporod. Ne u pogledu linije, jer nikad nisam imala problema sa kilogramima, već u pogledu mojih kulinarskih veština. Nekada je moje najveće dostignuće bila kajgana i puding iz kesice, a sada bez problema spremam mafine, pite, čorbe, glavna jela i poslastice. Mnogo je lakše nego što sam mislila!

Iako sam sada, u svojoj 26. godini, maltene prvi put u životu stala za šporet, zadovoljna sam svojim napretkom, a dobila sam i pohvale meni bliskih ljudi. Hrono ishrane se ne pridržavam strogo, ali svakodnevno spremam obroke koji su u skladu sa njenim principima. Evo recepta za jedan brz i savršen doručak (preuzela sam ga sa sajta Coolinarika).

Ražane projice sa feta sirom

proja S

Za 10 ražanih projica potrebno je:

  • jedna šolja ražanog brašna
  • pola šolje kukuruznog brašna
  • pola šolje heljdinog brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • jedna kašičica soli
  • jedna šolja jogurta (zameniti sa kiselim mlekom ili domaćim kefirom)
  • tri kašike maslinovog ulja
  • dva jaja
  • feta sir za nadev
  • susam za posipanje

(šolja je od 200 mililitara)

Pomešati tri vrste brašna, dodati prašak za pecivo i so. U drugoj posudi pomešati jogurt, ulje i jaja. Spojiti mokre i suve sastojke i dobro izmešati kašikom. Smesu sipati u kalupe za mafine (napuniti dve trećine), u svaki od budućih mafina staviti po nekoliko kockica feta sira i posuti susamom. Kome je lakše, fetu može i da umeša u smesu pre sipanja u kalupe, ali ja više volim ovako da bi svuda bilo podjednako fila. Peći na 220 stepeni od 20 do 30 minuta, u zavisnosti od rerne. Prijatno!

NAPOMENA

Pošto se u receptu mešaju dva mlečna proizvoda i imaju kukuruzno brašno, ove projice je bolje jesti posle restrikcije u hrono ishrani.

 



6 komentara

  1. Sa cim mogu da zamijenim kukuruzno, intolerantna sam na kukuruz ili samo da raz i heljdu pojacam?

  2. Možete da stavite proseno brašno umesto kukuruznog ili pojačajte ražano na šolju i po.

  3. Ja sam umesto kukuruznog stavila jecmeno brasno. Posto mi je smesa bila jako gusta, sipala sam kiselu vodu (nisam merila koliko, nego onoliko dok mi se gustina nije dopala), iako nije deo recepta… Projice su savrsene, vec smo ih dva puta jeli. Ubacila sam i malo slanine u drugoj turi 🙂

Ostavite komentar