Ražana lepinja sa maslinama

26/09/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Obožavam ražano brašno! Nije uvek najzahvamnije za rad, ali ima neprevaziđen ukus.

U zavisnosti od toga koliko je krupno, odnosno sitno mleveno, biće lakše ili teže da se napravi neko pecivo. Nije preterano dobro za neka fina peciva, jer se od njega stvara tvrđa korica, i samo testo nikad nije previše vazdušasto ili mekano. Upija više vode nego neka druga brašna i ne voli preterano visoke temperature. Morate da nađete svoju meru u rerni.

Moja rerna je jako slaba, grejači nikada ne dostignu temperaturu koja piše na podeoku. Pa tako pečem hlebove i peciva na višim temperaturama nego drugi. Zapravo, peče se verovatno na istoj, samo kod mene to izgleda više. I zato nikada nemojte da kopirate temperaturu iz recepta, ne mog, već bilo kog. Vi najbolje znate kako vaša rerna peče.

Potrebno vam je:

  • 100 grama ražanog brašna
  • 100 militara kisele vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 masline
  • prstohvat morske soli
  • 1 kašičica praška za pecivo

Brašno, so i prašak za pecivo dobro umešate u činiji. Dodajte kiselu vodu i ulje i lepo promešajte. Masline isecite na sitno pa ih umešajte u smesu.

Na pleh stavite pek papir, prebacite tseto i mokrim rukama formirajte lepinju.

Ražana lepinja sa maslinama 1 s

Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite petnaestak minuta. Ja sam pekal na 210 stepeni. Ako je vaša rerna jaja, smanjite tu temperaturu. I uvek proverite čačkalicom da li je lepinja pečena. Kada zabodete čačkalicu i izvučete je, na njoj ne bi trebalo išta da se lepi. Ukoliko ima mrvica i testa, ostavite lepinju još malo.

Razana lepinja sa maslinama 5 s

Ja sam se zaradila nešto za kompjuterom pa sam joj malo prepekla ivice.

Razana lepinja sa maslinama 3 s

Uz nju sam imala dva jaja na oko. Pržila sam ih na svinjskoj masti, na niskoj temperaturi. Kada sam ih ubacila u tiganj, malo sam ih posolila, posula origanom i semenkama suncokreta. Na pola pečenja sam pokrila pleh poklopcem.

Razana lepinja sa maslinama 4 s

I to je to.

Za one koji trenutno prate pravila dr Alana Delaboa: polovina ove lepinje ima između 65 i 70 grama. Za nekoga će biti dovoljna za dva doručka.4 komentara

  1. Koliko kasika brasna daje 100 g? Nemam vagu. Bila bih zahvalna na brzom odgovoru. I da li mogu dodati po 1 kasiku jecmenog i ovsenog brasna?

Ostavite komentar