Probudite hormon sreće
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo možda nije pravi ratatuj, ali ne bih znala kako drugačije da ga nazovem. U svakom slučaju, u pitanju je “old school” jelo. Naravno, ako se izuzme svež đumbir, to naše bake nisu koristile 😉 .
Za ovo jelo vam je potrebno:
- 1 glavica crvenog luka
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 plavi patlidžan
- 1 tikvica
- 500 militara paradajz sosa
- svež đumbir
- 4 pileća bataka (količina zavisi od broja ljudi)
- začini: so, biber, origano, mlevena paprika
- maslinovo ulje
Ratatuj:
Iseckate crveni i crni luk i prodinstate ga na malo maslinovog ulja. Kada počne da se cakli, dodate iseckan beli luk, promešate nekoliko puta a onda dodate ostalo iscekano povrće. U njega ubacite svež đumbir. Njega možete da iseckate ili da narendate. Neki ljudi vole njegov misris i ukus, ali ne i kada ga zagrizu u jelu. Ako ste vi jedan od tih, onda ga narendajte.
Promešajte povrće nekoliko puta, stavite začine, a onda nalijte paradajz sos i ostavite da se krčka dok povrće ne bude gotovo. Trebalo bi da bude mekano, ali ne i prekuvano, da se raspada.
Piletina:
Svai bata namažite sa malo maslinovog ulja i stavite začine: so, biber, malo mlevene paprike. Stavite u pleh, pokrijte ga folijom i ubacute sve u zagrejanu rernu. Pecite oko pola sata na 220 stepeni pokriveno, a onda skinite foliju da se uhvati lepa korica.
Služite zajedno. Prijatno!