Rastavljena bosanska kvrguša

27/02/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Dobro, znam, sada će opet neko da kaže “Vidi Anu, opet je upropastila tradicionalno jelo!”.

U pitanju je tradicionalna bisanska pita koja se pravi sa komadima piletine, pre svega celim batacima, pa joj otud i naziv.

Ali šta da radim kad ne volim koske u svojim pitama. Kad pečem barak kao batak, nema problem sa koskama. Kada spremam jagnjeću plećku, nemam problem sa kostima. Ali kada spremam bilo šta, gde parče mesa nije samo za sebe, sve sa koskom, ne volim ni da ih vidim, niti da ih osetim u jelu. Ukoliko bih u restoranu naručila neko jelo, gde, jelte, meso sa koskom nije centralna stvar, ali se neka sitna koska nađe u tanjiru među drugim stvarima, konobar bi bio kaput. A onda i kuvar. A onda i ceo restoran 😉 .

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Zato nikad ranije nisam ni mogla da jedem kapamu, jer bi se neka koščica uvek našla u jelu. Sada se to prebira i prebira pa mogu da jedem.

Zato i ova bosanska kvrguša nije napravljena onako tradicionalno. Po starom i originalnom receptu u kvrgušu idu celi batci. Peku se ili prže pa zalivaju testom. Ja sam, umesto toga, kupila batake već očišćene od kostiju. Zatim sam ih lepo namazala začinima i sa malo maslinovog ulja i ostavila da se mariniraju preko noći. Onda sam ih ujutru ubacila u pleh, stavila u rernu i fino zapekla. Kada je kožica postala skroz hrskava i bataci sa začinima pustili finu masnoću, onda sam ih lepo zalila testom. I malo pavlake.

Potrebno vam je:

  • 2 bataka (u mom slučaju otkoštena)
  • 1 kašika maslinobog ulja
  • Prstohvat soli i šarenog bibera
  • 1 kašičica origana
  • 3 jaja
  • 1 čaša pavlake (180 gr)
  • 150 gr brašna (ja sam stavila speltu, možete i neko drugo)
  • 100 ml mineralne vode
  • 1 kašičica praška za pecivo (mada i ne mora)

U činiji umutite jaja, brašno, malo morske soli, prašak za pecivo, mineralnu vodu, dve trećine pavlake i brašno. Trebalo bi da dobijete smesu sličnu onoj za palačinke.

Kada se bataci lepo zapeku, izvadite ih sa strane na neki tanjir, pa u pleh, gde je ostala masnoća od mesa, ulijte malo smese. I onda je lepo promešajte sa tom masnoćom. A zatim vratite batake i oko njih dolijte ostatak smese. Kožica, ukoliko je ne skidate, treba da ostane iznad smese.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Pleh vratite u resrnu i pustite da se testo ispeče. A onda pred sam kraj okolo pobacajte malo pavlake i vratite u resrnu, tek da pavlaka malo krene da se rastapa.

Onda sve izvadite napolje, secite parčad sa maseom i testom i brzo jedite. Najlepše je dok je još toplo.

Ovo jelo može da se spremi i u restrikciji ali zbog mešanja mlečnih proizvoda i jaja spada u takozvana komplikovana jela koja se jedu jednom u desetak dana.

Prijatno!Ostavite komentar