Nije recept za supu koji se nalazi u knjigama, nego ga s kolena na koleno prenose ozbiljni pijanci, oni čiji najbolji drug radi na vikend odeljenju toksikologije, sve porodični ljudi i trudbenici
Kuva i piše:
Marija Đukanović
Šta je zapravo ragu!
Ragu je svojom teksturom jako sličan gustom gulašu, radi se od svih mogućih vrsta mesa ili kombinacija, od mljevenog, mesa kidanog na kockice, pa sve do većih komada mesa, koje se kuva uz dodatak raznog povrća i začina da se dobije sos koji se u pravilu servira uz tjesteninu.
Za razliku od gustog gulasa, ragu se najčešće kuva uz dodatak paradajza ali samo da bi se dodala boja i okus. U suprotnom je riječ o sosu od paradajza s mesom. Raguu se kao tečnost za kuvanje dodaje voda, različiti temeljci, vino, mlijeko ili kombinacije.
Iako je glasnogovornik italijanske kuhinje, naročito planetarno popularan ragu Bolonjese, ragu svoje korijene vuče iz francuske kuhinje.
Ako mu pri kuvanju dodamo veću količinu tečnosti, dobit ćemo ragu supu.E pa danas na meniju jedna takva sočna, mirišljava supica.
Potrebno vam je:
- 400 gr mljevenog mesa po izboru
- 1 kapula
- 2 mrkve (u restrikciji možete zamijeniti tikvicom)
- 1 štap celera( može se izostaviti)
- 3 čena bijelog luka
- 1 crvena paprika
- 6 srednjih keleraba
- 2-3 kašike paradajz pirea
- 1 konzerva paradajza u komadima
- 7 dcl vruće vode
- 2 kockice buljonga (domaćeg naravno)
- 1,5 kašika dijon senfa
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašika origana
- 2 kašike fino sjeckanog svježeg peršuna
- So, biber
Crni luk, celer sitno isjeckati, a mrkvu (ili tikvicu) izrendati na krupno. Na malo ulja propržiti i sačekati da povrće omekša. Dodati mljeveno meso i utisnut bijeli luk (ili isjeckati sitno). Kad meso dobije boju dodati sve začine osim buljonga I peršuna. Dinstati par minuta pa dodati paradajz pire pa dinstati još par minuta. Papriku koju smo sitno isjeckali dodati mesu pa pomiješati i dinstati na umjerenoj temperaturi par minuta. Kad se sve lijepo izdinstalo dodati paradajz iz konzerve, buljong i vruću vodu. Poklopiti pa ostaviti da se kuva nekih 20 tak minuta.
U međuvremenu kelerabu očistiti i iskickati na kockice pa dodati mesu i kuvati dok keleraba ne omeksa. Kad je ragu kuvan dodati sitno sjeckan persun, so, biber prema ukusu pa uživati u ukusnom brzom i ekonomičnom obroku.