Kuva i piše: Ana Ćubela Nisam se skoro igrala sa onim …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada otkrijemo neku novu pitu, ili barem način savijanja, ona mora da bude isprobana u barem 3 varijante. Tako je bilo i sa onim pužićima koje je tetka pravila prošle nedelje. Ovog puta smo ih pravili sa koprivom.
Za ovu pitu vam je potrebno:
- pakovanje kora od heljde
- 900 grama sira (mi smo koristili švapski, odnosno sremski)
- polovina kese koprive (ona kesa koja se kupuje na pijaci, ne znam tačno koliko ima grama
- veza sremuša
- 2 jaja
- semenke: lan i susam
- malo ulja i vode za premazivanje
Sa koprivom bi trebalo oprezno raditi. Ili uzmite gumene rukavice ili radite sa kesom. Ume da opeče. Stavite koprivu u vediljku i dobro je operite. A zatim je prelijte sa dosta vrele vode ili je malo prokuvajte. To će ubiti vrelinu. Možete da je malo iseckate ali ne morate. Samo je umešajte sa sirom. U to dodajte seckani vlašac, semenke i dva belanca da povežu smesu.
U šolji pomešajte malo vode i maslinovog ulja i time namažite svaku koru pre nego što je nafilujete. Razmažite fil preko cele kore, a onda ih, od ćoška, dijagonalno motajte. Kada završite uvijte koru u pužić i stavite u pleh. Kada poređate sve pužiće, premažite ih žumancetom i pospite susamom. Ako ste u restrikciji, onda preskočite žumance i namažite kore sa mešavinom vode i ulja. Tako neće biti komplikovano jelo.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko pola sata na 200 ili 220 stepeni, zavisi od rerne.
Prijatno!
Jako dobro.
Pošalji barem 3 komada….. 🙂
Joj ! Em pita em Relja! Kol’ko lepote na jednom kliku! :***
🙂
Hvala Ana pokušacu da se organizuje iz sve snage ,iščitavam svaki tvoj redak i recept ljubim te Milena
Ana,aj preporuči neki sremski sirAC a da nije ona zelena krava!
Ja kupujem sremski iliti švapski sir na Kalenić pijaci.
Postovana, vec sam na hrono ishrani 11 dana i super mi ide 🙂 recepti su predivni i jednostavni, htela bih da Vas pitam da li je u restrikciji pored sveze mocarele dozvoljen i sitni sir ili bilo koje vrste sireva? od mlecnih proizvoda sam do sada koristila samo kiselo mleko, pa bih da promenim malo 🙂
Mlad sir, sitan sir, sveža mocarela, ređe feta sir, ređe pavlaka, ređe kajmak, kad odmaknete možete i domaći kefir.