Puž tortilje iz tiganja

30/01/2019

Kuva i piše:

Ana Ćubela

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

 

Ove puž lepinje ili tortilje zovu još i kineskim palačinkama. Možete da ih zamastite kao ja sad u testu i razvijate klot, a možete i da ih premazujete puterom (ili maslinovim uljem) i nekim začinima.

Takve sam ranije pravila na blogu, ima ih u barem dva recepta:

Kineske palačinke

Hlepčići sa mirođijom

Međutim, ovog puta sam htela nešto rustičnije i brže pa sam zamesila testo kao za tortilje, mada malo tvrđe. I nisam ničim premazivala.

Potrebno vam je:

  • 100 gr speltinog brašna
  • Prstohvat morske soli
  • Prstohvat praška za pecivo
  • 1 kašika kiselog mleka
  • 2 – 3 kašike maslinovog ulja

Umešajte suve sastojke pa dodajte kiselo mleko i maslinovo ulje. Zamesite kašikom, pa rukom. Testo će vam malo bežati, ali će na kraju postati homogeno.

Podelite ga na dva jednaka dela pa razvijte oglagijom. Zatim rolajte testo kao u palačinku, a onda tu palažinču savijte u pužića. Pa opet razvaljajte u disk. Zatim postupak ponovite još jednom.

Na tortilji koju dobijete, a trebalo bi da bude što tanja, videćete krugove. Kada se ispeče, te slojeve, odnosno krugove ćete lako odvajati i umakati u nešto.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

U mom slučaju je bio avokado, samleven u pastu sa belim lukom, malo soli i limunovim sokom. Najosnovnija varijanta. Nisam mogla da odolim pa sam preko namaza dodala i malo goranskog začina.

Moj omiljeni namaz od avokada sam pravila i u jednom (ili dva) Pidžama partija, pogledajte:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1387598828039867/

I da ne zaboravim, puž tortilje sa pekla u suvom tiganju na nižoj temperaturi. Čim počnu da dobijaju žućkastu boju s donje strane, okrenite ih.

Pravila sam manju količinu jer ovih dana doručkujem sama, a već imam ideju šta bih sutra. Ukoliko pravite za više samo proporcionalno povećajte količine.

Ukoliko želite da više liče na palačinke a ne na tortilje, dodajte malo mlake vode i ostavite testo da malo odstoji. Makar dvadesetak minuta pa ga doradite na radnoj ploči.

Prijatno.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar