Kuva i piše: Jovana Milovanović Znate onu priču o …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je jedan od prvih recepata koje sam spremila kada sam radila kuvar “Hrono peciva” (možete da ga nađete u svim Vulkanovim knjižarama). Prvo sam sela da malo istražim tursku kuhinju jer je jako zanimljiva, a ne može se reći da nam nije i bliska, s obzirom na to da nam je toliko njihovih jela svakodnevnica, prvenstveno sarma.
Našla sam nekoliko recepata za testo koji lako mogu da budu hrono, ali su mi ove pogače, iako male, nisu kao tepsija, baš zapale za oko. I do tada ih nisam probala niti videla da ih neko sprema.
Pogledajjte u videu kako se prave:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/517941045395951/
Testo se pravi veoma jednostavno ali mora da ostoji, barem pola sata do sat u frižideru pre nego što formirate i napunite pogače. A onda pravac rerna i budu brzo gotove. Što su manje to će se brže ispeći. Za kuvar sam odvajala od istog testa 8 loptica, ovog puta 10.
Kako je sve izgledalo na kraju:
Puter zamrznete pa narndate. Onda ga vratite u zamrzivač da se još malo stegne. Jer se puter u dodiru s rukama i tako sitan brzo greje i rastapa. Biće potrebno još pet minuta da još malo odleži.
Taman za to vreme pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i sitno seckanu mirođiju. Onda u to ubacite narendan i zaleđen puter i brzo varjačom udarajte i kružite po činiji da se puter pomeša sa brašnom. Treba da dobijete spipakovo testo koje podseća na pesak. Onda u njega sipajte ulje i hladnu vodu. I zamesite testo. Prvo u činiji pa na radnoj ploči. Ali opet brzo da se puter ne istopi. Ne treba da dobijete fino testo, nema veze ako je negde ostao krpnije parčence putera, bitno je da se sve poveže.
Formirajte loptu, uvijte u celofan pa sve stavite u frižider da se ladne. Ili u zamrzivač da ubrzate ali pazite da testo na krajevima ne počne da se ledi. To se meni desilo pre Pidžama žurke jer smo jurili na sve strane i sudarali se po kuhinji kako bi sve bilo spremno za početak lajva.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Kada ga izvadite podelite na loptice. Pritisnite ih dlanom pa razvaljajte oklagijom u nepravilan oblik kruga, više da lili na elipsu. I to što tanje. Sve možete da vidite u videu gore.
U prvobitan recept sam stavila sir i spanać, bolje kozji sir nego feta, ali su ta dva nabolja jer imaju jači ukus. Mlad sir može isto ali je dosta blag.
Ovog puta sam pravila dva razlilita punjenja pošto smo spanać sa fetom već rezervisali za gozleme. I za njih ću uskoro objaviti recept.
Za testo vam je potrebno:
- 370 gr brašna ( koristila sam speltino ali može i ražano)
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica morske soli
- 100 zaleđenog putera
- 1 dcl maslinovog ulja
- 160 ml hladne vode
- 1 belance + još jedno za mazanje
- 1 manja veza mirođije
Za originalno punjenje vam je potrebno:
- 50 gr kozjeg sira ili fete
Sir izmrvite rukom ili viljuškom. Ako želite u njega možete da dodate i neke začine.
Za punjenje s mlevenim mesom vam je potrebno:
- 200 gr mlevenog junećeg mesa
- 1 kašika putera i 1 kašika maslinovog ulja
- polovina glavice crnog luka
- 200 ml paradajz sosa
- Začini po želji
Za one van restrikcije malo narendane gaude ili ementalera. Za one u restrikciji može malo sveže mocarele. Ili samo meso da ostane.
Luk iseckajte na tanana rebarca pa prodinstajte na masnoći na tihoj vatri. Dodajte malo vode po potrebi sve dok luk ne omekša. Zatim ubacite meso i dinstajte dok ne postane braon. Na kraju ide paradajz sos sa kojim ćete krčkati meso sve dok ne dobijete baš gustu smesu.
Na polovinu razvaljanog testa (pogledati video) staviti malo smese. Nemojte da štedite ali nemojte ni da vam se izliva dok se peče. Testo preklopite kao kalzonu, ivice dobro pritisnete rukama i pogače prebacite na pek papir koji ste stavili u pleh. Premažite razmućenim belancetom.
Ubacite ga u resrnu zagrejanu na 250 stepeni, pa smanjite temperaturu na 220. U zavisnosti koiko stevelike pogače pravili treba da se peku od 20 do 40 minuta. Ove moje su bile gotove za vreme lajva i dobile su lepu zlatnu boju i finu koricu.