Puterast puž sa sirom

21/10/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Mislim da sam vam u nekoliko navrata spomenula kako kuvanje za mene ima terapeutsko dejstvo. Čak i gledanje kuvarskih emisija u kojima se smenjuju kadrovi sa raznobojnom hranom, seckanje, mešenje….pa koga to ne opušta. Ne razmišljate, samo se prepustite. Isto je i kada nešto mesim, seckam, mešam varjačom. I onaj predkulinarski momenat je bitan, kada osmišljavate recept. Pregršt ideja ima na sve strane, samo je na vama da ih prilagodite svom ukusu, svom načinu ishrane ili jednostavno budete inovativni. E to se dešava iz nedelje u nedelju iz Pidžama partija u Pidžama parti.

Tako je osmišljen i ovaj gigantski, lisnati puž. Pravila sam nebrojeno verzija uvijenog, rolovanog testa, ali mi se ideja o „milion“ namotanih slojeva testa u krug sa puterom i sirom učinila ekstremno primamljiva. I nisam se pokajala što sam Ani predložila da to i napravimo.  Recept vrlo jednostavan i vrlo relaksirajući.

Pogledajte kako smo pravili puža sa sirom:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1368234276669354/

Za testo vam je potrebno:

  • 500 grama brašna
  • 100 ml ulja
  • 350 ml vode  (sa vodom oprezno, jer svako brašno različito upija )

 

Za fil:

  • 200 grama feta sira
  • 125 grama putera

 

U brašno ( mi smo korstile speltino, ali vi možete i raženo ili čak i ječmeno) dodajte ulje, a zatim pomalo vodu. Ukoliko želite tvrđe testo dodajte pola od ove količine. Takođe zapamtite da svako brašno upija različito vodu. Ukoliko želite da vam testo bude mekano kao nama ( pogledajte na snimku prvog dela lajva) onda polako dodajte ovu količinu vode. Testo će biti mekano i ne bi trebalo da se lepi. Ostavite ga da se odmori 20 minuta do pola sata.

U činiji pomešajte sir i puter dok se ne sjedine.

Na papiru za pečenje ili pobrašnjenoj radnoj ploči razvaljate testo polako. Namažite ili jednostavno „pospite“ mešavinu sira i putera. Zatim nožem za sečenje pize (onim rotirajućim) secite trake. Prvu umotajte kao pužić ( pogledajte snimak).  Možete ovaj prvi puž da stavite u centar pleha u kome će se peći i da ostatke testa namotavate oko njega ili jednostavno na početni puž namotavajte ostale trake.  Kada ste završili motanje ovog gigantskog puža, premažite jajetom ili jednostavno malo ulja i pospite suncokretom, susamom ili kimom, a naravno možete da se igrate i pospete fenomenalnim prženo/sušenim crnim lukom.

Ovaj puž za odrasle ide u zagrejanu rernu na 220 stepeni i peče se od 20 minuta do pola sata. Kada primetite da porumeni i da su slojevi testa krenuli da se odvajaju, spreman je za vađenje iz rerne.

Ostavite ga da se malo prohladi i spremite se za lisnato uživanje. Mi smo pekli u plehu sa odvojivim stranicama jer je lakše da se izvadi.

Neka vam je prijatno.Ostavite komentar