Kuva i piše: Ana Ćubela Dobar doručak bi trebalo da se …
Kuva i piše:
Milica Jović
Kad se slavi rodjendan bloga Hrono kuhinja, to zahteva neko fino pecivo. Kakav je to rodjendan bez nekih finih kiflica za posluženje?
Ovi kroasani su bili idealni za posluženje uz sve đakonije kojim smo se častile posle nedeljnog Pidžama partija.
Pogledajte kako testo izgleda i kako smo pravili kiflice:
Za testo:
- 350 gr speltinog crnog brašna
- 200 ml tople kisele vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 200 gr putera
Za premazivanje:
- 1 žumance (po želji, može i belance)
- Malo vode
- Susam
Pomešati brašno, prašak za pecivo i so, zatim dodati kiselu vodu i ulje, doraditi testo na pobrašnjenoj površini i ostaviti da stoji 20 minuta. Nakon toga podeliti testo na osam delova i od svakog napraviti lopticu, razviti tanke kore od tih loptica pa ređati jednu pa izrendati puter preko, pa sve tako dok se ne dođe do poslednje kore koja se ne maže.
Da li je neko za tortu? Slanu doduše
Odložiti testo u frizider jedan sat. Na pobrašnjenoj površini razvući veliku i tanku koru, pa je seći na trouglove i uvijati ih u kroasane, koje ja ovog puta nisam punila ali mogu da se filuju bilo čime.
Poređati na pleh na pek-papir, premazati žumancetom razmućenim sa malo vode, posuti susamom i peći na 220°C 15 minuta, zatim smanjiti na 160°C još 10 minuta.
Divno su ispali, mirisni, izlistani i ukusni.