Punjeno i karamelizovano volovsko srce

03/10/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Od svakolikog paradajza kojeg ima, najmanje volim ono volovsko srce. Zašto? Pojma nemam.
Nekako mi je …. Nikakvo. A ovde popularan poslednjih par godina. I sto sad ja pisem o njemu kad ga ionako ne volem?


Pa, Đovani je izvoleo imati samo taj paradajz u prosli utorak i ja, šta ću, uzmem jedan da se nađe, ako se ovi sa terase brzo pojedu.

I tako sad imam ogromno volovsko srce u frizideru, a vreme mu je da ide u tanjir.

I sta ću, jutros mi padne na pamet da barem iskoristim to sto je mesnat a ima rupe, pa sam:

• Prvo dobro ureškala slaninicu u tiganju
• Pa sam onda isekla dva koluta volovskog srca, al pazite da isečete ravno
• Čim je slaninica gotova, ona ide napolje, a u tiganj ide paradajz
• Kad se dobro karamelizuje sa jedna strane, okrenete
• Pa onda šljus po jaje preko svakog kotura (otud potrebno da se seče ravno) paradajza
• Sačekate da se jaje ispeče
• U međuvremenu skuvate kačamak od heljde* (3 dcl vode, 3 kašike brašna; kad provri voda doda se malo soli i malo putera, doda se brašno i meša dok kačamak nije gotov)
• Izručite kačamak na tanjir, preko toga ide volovsko srce sa jajima, pa na to ako imate celerove soli super, ako ne, nikom ništa, pa slaninica

I da vam kažem… tako karamelizovano i nije loše. Mislim, to, volovsko srce.

I to je to! Prijatno! 😊

* poznat i pod nazivom heljdina palenta, palenta od heljde, polenta taranja (taragna) – prim.aut.

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 



Ostavite komentar