Punjene paprike, pokušaj prvi

04/01/2016

Punjene paprike 3 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Volim da kuvam i znam svašta da spremim. Ali postoji nekoliko klasičnih jela koja u mojoj kuhinji nikad neće biti dobra. Na primer, punjene paprike. Znam da mi mnogi neće verovati, ali ove godine sam ih prvi put spremila. I nisu bile ni blizu paprikama koje spremaju moja mama ili tetka. Ista stvar je i sa sarmom. Nju sam spremala mnogo puta, ali ne može da se poredi sa mojim omiljenim jelom kada ga spremi neko drugi.

Uradila sam sve što treba:

  • Iseckala crni luk i prodinstala ga na malo ulja
  • Dodala mleveno meso, so, biber, tucanu papriku, malo belog luka
  • Kada se meso ukrčkalo, dodala sam paradajz i narendanu tikvicu
  • Na dno šerpe sam stavila malo ulja, poređala paprike i napunila ih, posula sa još malo mlevene paprike
  • Pokrila sam ih kapicama i nalila sa mešavinom vodi, paradajza i začina
  • Kuvala dok nisu omekšale

Punjene paprike 6 s

Punjene paprike 5 s

Punjene paprike 4 s

I to nije bilo to. Jesu one bile ukusne, ali nisu bile ni bleda senka onome što sam ranije jela.



14 komentara

  1. Kod nas u kući se punjene paprike, sarma, punjene tikvice itd spremaju bez dinstanja luka i mesa. U mleveno meso se doda crni luk, doda se malo i belog luka, vrlo malo suvog začina, aleve paprike i sve se dobro umesi sa mlakom vodom. I ja sada kad pravim “hrono” sarme i ostale od ovih đakonija isto tako radim i uvek uspe. To je naravno stvar navike, a mislim i da nema neuspele sarme i punjenih paprika, nisu još ni jedne prošle pored mene da su imale neku manu! Tako i ove Vaše uopšte ne deluju neuspelo!

    1. Probaću i tako. Ne znam da li znate, Dalmatinci prave sarme od svežeg mesa. Pomešaju ga sa začinima i male ćuftice stavljaju u sredinu lista pa motaju.

  2. A da li su isle u rernu da malo dobiju bojicu i ispari visak vode!? Po slici ne bih rekla…
    Po mom misljenju punjene paprike moraju da idu u rernu inace su samo kuvane.

  3. Draga,
    Ja bas i nisam vrhunska kuvarica ali punjene paprike znam. Tajna je u sledecem:
    Prodinstati povrce, dodati meso ( so obzirom da je hrono ne staljati pirinac, ali ako nije malo kuvanog Pirinca), napuniti paprike. Zagrejati mast (ili ulje ako nije hrono) i sipati u svaku papriku po kasicicu. Zaliti paradajzom i peci nepoklopljeno u rerni. I to je vrhunski ukus punjenih paprika. Znam i sarmu – odlicnu….

  4. Ja sam na pocetku, pravila punjene paprike tako sto su se prvo kuvale a zatim pekle u rerni.
    Fil je bio od uprzenog crnog luka, seckane sargarepe, mesanog mlevenog mesa, pa malo vode nakon przenja da se sve dinsta i na kraju pirinac. Od zacina, biber, zacin C i aleva paprika.
    Nakon punjenja svaka paprika se zalepi sa malo brasna, da ne bi iscureo fil.
    Poredjaju se “lezeci” i zaliju tako sto se doda voda u serpu gde se przio fil.

    A nakon otkrica Metalac pekaca koji i kuva i pece iako poklopljen, sve ide u rernu i jos su bolje 🙂

    A nakon otkrica Hrono ishrane, fil se sprema na maslininovom ulju ili masti, nema sargarepe niti mesanog mlevenog mesa, za mene napunim nekoliko tako, a za supruga i cerku dodam pirinac, jer ne mogu da ih ubedim da se hrane zajedno sa mnom:(

    Sarme sa istim filom, isto u Metalac pekac i pravac rerna. Samo ih izbockam viljuskom kad ih stavim u pekac. I nekoliko zrna bibera i lovorov list. I lepo se ispeku i skuvaju.

  5. Nisu ukusne? Ove paprike na slici izgledaju nezrele. Od nedozrelih paprika ne mozete napraviti ukusno jelo. Dakle, prvo nabavite prave paprike. Drugo, greska je u dodavanju zacina a narocito mlevene parike pre dinstanja mesa, dodajte ih na kraju, papriku poslednju, na minut. Punjene paprike treba da su maksimalno zatvorene, samo izvadite peteljku i semenke a zatvarate odseckom paradajza (ugurajte). Prijatno!

  6. Meni u svemu ovome nije jasna kolicina bas kao I sada.. Tu ima 6komada, koliko se sme pojesti za rucak? I dal moze ako sam npr. rucala danas paprike dal mogu opet sutra to za rucak jesti..

    1. Jedete dok se ne zasitite. Neko će pojesti dve, neko četiri. I možete isti ručak dva dana. Preporuka je da hrana bude što raznovrsnija ali nismo svi u mogućnosti da baš svaki dan spremamo.

  7. Jednom sam zaboravila da stavim pirinač u punjene paprike i nisu nam se svidele. Trebalo mi je 3-4 godine uvežbavanja da napravim vrhunske paprike kakve je pravila moja mama. Ja paprike nikada ne kuvam, već ih poređam u đuvečaru da “leže”, prelijem sa manjom šoljom domaćeg paradajza i malo vode i pečem u rerni. u toku pečenja ih jedanput prevrnem da imaju lepu boju sa obe strane. I još nešto: za punjenje su najlepše crvene paprike! Ove blede i zelene ne kupujte, nisu one za ovo jelo! pozdrav!

  8. Od skoro sam počeo sa hrono ishranom. Još uvek mi treba da razmišljam šta ću danas sutra, ručak doručak i sl. Međutim pratim ovaj sajt, i super je. Ja sam pravio punjene paprike, i ne znam da li je po hrono pravilima ali ja sam nadev pravio od dinstanog luka, rendanih tikvica (procedjene) i rendane kelerabe, naravno sa svim začinima i mlevenim mesom,i par listića spanaća. Čak nisam uopšte stavljao ni pasirani ni seckani paradajz. I bile su fantastične, ukusne, lepo vezani nadev, a još sam u vatrostalnoj pored naseckao tikvice na kolutove, tako da je bilo extra. 🙂 I dalje ne znam da li je kombinacija ovih namirnica u skladu sa hrono ishranom. 🙂

Ostavite komentar