Jutarnji ritual kojeg se nikada neću odreći
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Proleće je definitivno stiglo! Kod mene u kraju je sve zeleno i procvetalo. Šuma je puna ljubičica, u svim dvorištima se šareni. A na svakoj tezgi na pijaci već ima sremuša. Pa zašto ga ne iskoristiti?
Medveđi luk (Allium ursinum), odnosno sremuš, ima predivan, ali ne prejak, miris i ukus belog luka. I zato je možda pametnije jesti ga vikendom onda kada ne žurite na posao 😉 . Ljudi veruju da da utiče na podmlađivanje, ali i na mnoge druge stvari. Dobar je antioksidans, bogat vitaminom C i alinom (koji se pretvara u alicin, odnosno u najlekovitiji sastojak belog luka).
Za ovo jelo nije potrebno da pravite lepinje, već iskoristite neke koje se vuku po kuhinji od juče ili prekjuče. Meni su ostale dve od prethodnog dana kada sam ih pravila sa pancetom i jajima.
Prvo uključite rernu.
U činiji pomešajte mlad sir, iseckan sremuš, prstohvat morske soli i šareni biber. Možete i onaj običan. I bilo koj drugi začin.
Lepinjama odsecite vrh i izdubite ih. Svaku lepinju napunite smesom sira i sremuša i ubacite ih u zagrejanu rernu. Pecite oko deset minuta. Potrebno je da sir omekša i da po vrhu počne da se pravi korica.
Uz ovo jelo ništa drugo nije potrebno. Samo za sebe je ukusno i izdašno. Čeri paradajz je poslužio samo kao ukras 😉 .
Vidim da je u poslednje vreme popularno potpuno uzdržavanje od mlečnih proizvoda jer neki ljudi tako brže mršave. Slažem se da mlečno treba smanjiti, ali ja se mlečnog nikada u potpunosti neću odreći i to iz dva razloga:
- Jako volim mlečne proizvode i ne želim da ih skroz izbacim iz života
- Mislim da je mnogo zdravije povremeno pojesti krišku sira kao izvor proteina u doručku nego živeti samo na suhomesnatom i jajima
Ali to je samo moje mišljenje.
Prijatno!
Odnosi se na lepinje sa sremušem i sirom. Bio bi to odličan recept da nije u pitanju sir. Možda bi nam Ana mogla objasniti kako izbjeći Kazein iz sira, ili, zašto umesto sira ne upotrebiti tofu… ili, možda Ana ne zna šta je Kazein i koliko štete pravi u organizmu. Mlijeko i mliječni proizvodi nisu preporuka dr Ane Gifing, istinskog tvorca “Hrono ishrane (prehrane)”, oni su “nužno zlo” u njenim savjetima za one koji su isuviše slabi da bi se odrekli loših navika u prehrani. Možda bi Ana mogla razmisliti o tome i ponuditi nešto zdravije…
Poštovani Željko, u tekstu sve lepo piše, ko ne jede mlečno ne mora. Ja jedem i uživam. U hrono ishrani je sir dozvoljen. I u ovoj srpskoj verziji i u francuskoj. U francuskoj se baš preporučuje. A pošto ste vi pobornik samo sirove hrane, a ja nisam, ne znam zašto bih raspravljala sa vama.
Jest dozvoljen, poštovana Ana Ćubela, ali nije preporučljibv, u ostalom, konsultujte dr Anu Gifing. A ako nešto nije preporuka onda bi to tako trebalo i posmatrati i izbjegavati preporučivanje.
Pozdrav
Vi opet niste dobro čitali šta sam napisala. Na svakome je da sam odluči. A oni preporučuju svojim pacijentima i ja im se u to ne mešam.
Gde se dedoše komentari o prevari i prevarantima…
Možda bi ostalima bilo jasnije zašto za Vas važi izreka: “Na vuka povika, a lisice meso jedu”, kada biste objasnili šta radite i šta ste po struci, odnosno, tko je “među nama” prevarant i to malo veći sa produljenim delovanjem…
Naravno, sada znam odakle Vam i informacije, a verujem da Vam gazde (ne poslodavci) omogućavaju da se bavite falsifikatima i ne diraju Vas čak ni zbog obmane, kako ovde na internetu, tako i objavljivanjem knjige ili plagiranjem naziva “HRONO”…
A da napišete i da ste novinar Blica koji radi u Beogradu, koji je plagirao dr Anu Gifing i koji je to iskoristio za lično bogaćenje. Da napišete i kako to da dajete savete o “Hrono ishrani” iako za to niste kvalifikovani i na račun te prevare ste izdali i knjigu. Možda bi to pokazalo tko je pravi prevarant a tko je nagazio farmakomafiju. Ono što Vi neznate je da postoje više energije koje neki nazivaju KARMA, koja ne mari za vreme i, na žalost Vaših potomaka, ono što ne budete ispaštali Vi ispaštati će Vaši potomci. U mojoj Slavoniji ljudi kažu: “Kandžija na kraju puca”, a “kraj” još nije na vidiku ni Vama ni meni. Nadam se da dobro spavate, ali, možda dođe vreme kad nećete. Vlast se mijenja a sa njom i zaztitnici, pa oni koji rade za državnu bezbednost mogu doći pod udar iste …
E baš sam se obogatila od bloga, ne znam kako ću da spavam 😀 A svi koji imaju veze sa izdavaštvom znaju koliki procenat dobija autor, pa nešto sumnjam da ću se i tu obogatiti. Ali nema veze, bitno je napadati 😀 😀
Da li mozete da mi preporucite koji mladi sir je najbolji jer sam nova u HI? Hvala
Onaj sa pijace 🙂 .
I jos jedno pitanje, gde u Beogradu imaju da se kupe brasna koje proizvodi Interpak? 🙂
imate u radnjama zdrave hrane.
Draga Ana, da li lepinje moraju da odstoje kada ih zamesis? Meni su rekli kada dodam prasak za pecivo i sodu bikarbonu da moraju da stoje celu noc? I da li pokrijes pleh krpom ili svaku lepinjicu zavijes da bi bile sveze? Hvala unapred Ivana
Ako odmah dodate prašak i sodu, bolje da ne stoje celu noć. Dejstvo će se smajiti. Ili ih pecite odmah ili napravite malo ređu smesu pa ujutru pred pečenje dodajte pzp ili sodu sa limunom.