Punjena jaja

05/01/2015

punjena-jaja-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

Jaja su jedna od najkompletnijih namirnica koje postoje, a neki naučnici su ih svrstali i u kategoriju superhrane. Iako imaju malo kalorija, jaja  su bogat izvor proteina i puna su važnih sastojaka, posebno vitamina D, B12 i selena. Ali posebno su značajna zbog svoje kombinacije aminokiselina.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Jaja su dugo bila crnoj listi zbog sadržaja holesterola. Mađutim, poslednjih godina, mnoga istraživanja su im osvetlala obraz, jer je dokazano da normalna konzumacija jaja ne utiče na srčana oboljenja i drastičan porast holesterola u krvi.

Istraživanje naučnika sa Harvard School of Public Health, koje je trajalo punih 14 godina, donelo je dobre vesti. Studija koja je sprovedena na 117.000 medicinskih sestara je pokazala da nema razlike u riziku od bolesti srca kod ispitanica koje su jele prosečno jedno jaje nedeljeno i ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno.

I mnogo drugih istraživanja je dokazalo da, ukoliko ste zdravi, jaja se ne treba preterano plašiti. Ja se i dalje držim teze da je sasvim ok uneti 8 celih jaja nedeljno, ponekad i malo više, dok je broj belanaca praktično neograničen.

Punjena jaja

punjena-jaja-s-1

Ja sam napravila malu količinu, doručak za jednu osobu.

Uveče sam skuvala dva jaja i ostavila ih da se na miru ohlade. Ne volim da ih ljuštim odmah po kuvanju ili da ih naglo hladim jer se ljuska nikad ne skine kako treba

Ujutru sam očistila, prepolovila i izvadila žumanca. Njih sam izgnječila, pomešala sa tri kašičice domaćeg ajvara, dodala još malkice maslinovog ulja i malo limunovog soka. So i biber se podrazumevaju.

Sve to sam dobro izmešala da postane glatka masa, stavila u šprici i napunila belanaca. Ako vas mrzi da se zezate sa špricem napunite ih kašičicom i lepo oblikujte.

Uz njih je super išao hleb od speltinog brašna, pogledajte recept.

Prijatno!3 komentara

  1. Fantastična ideja i za neke svečanije prilike. Jako dekorativno izgledaju. Međutim, izvesno je da ću sebe počastiti njima već sutra. Nastavljam sa isprobavanjem recepata iz Hrono kuhinje.. 🙂 Pozdrav

Ostavite komentar