Dugo sam odolevala kinoi. Najviše zbog cene. A onda sam shvatila da može i jeftinije da se nađe i probala je. I oduševila se.
Kuva i piše:
Milena Milićević
Mislim da je tiha patnja mnogima na hrono ishrani krompir, koji nikako nije dozvoljen u restrikciji, a i van restrikcije preporučuju da se izbegava u širokom luku. Vešto sam izbegla da kažem da je zabranjen, ali svakako spada u one namirnice koje baš ne treba jesti često. Zato se mnogi u vanrestrikciji počaste kada krenu mladi krompirići i na njih zaborave na duže vreme 😀 O knedlama i njokama da i ne govorim.
Njoke mnogima deluju komplikovano za pravljenje, jer morate da pogodite pravu količinu krompira i brašna, da bi bile prave teksture, ni previše gnjecave ni previše tvrde, da ih ne prekuvate i da vam se ne raspadnu, ali pravi ljubitelji istih znaju da je uživancija u njima vrhunska (bar sam ja u toj grupi). Ovaj recept prilagođen je hrono ishrani, jer nema krompira, prilagođen je i onima koji se „boje“ nesupeha sa merama krompir-brašno, a pogodan je i za one koji neće da strahuju da im se pri kuvanju njoke možda raspadnu. Dodaću, odličan je za one koji vole drugačije teksture, ali i one koji obožavaju sireve. Pa da počnemo.
Pogledajte kako smo pravili njoke:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2258957854418976/
Za njoke bez krompira, koje se prže potrebno vam je:
- 300 grama brašna (koristili smo speltu)
- 350 grama maskarpone sira ( može i sremski i sitan sir)
- 100 grama parmezana ( može i neki drugi tvrdi stariji sir)
- 2 jaja
- majčina dušica
- so i biber
- puter za prženje
Prvo oko brašna. Najbolje je da bude meko da bi tekstura njoka bila lepša (probaću sledeći put i sa integralnim, pa javljam utiske). Ukoliko nemate meko brašno, možete integralno da prosejete. Moja preporuka dva puta. Dalje oko sira. Ukoliko nemate maskarpone, odlično će biti i sa sremskim sirom ili nekim mladim sličnim. Ukoliko procenite da je previše vodenast, samo ga pre pravljenja njoka stavite u cediljku da izađe suvišna voda. I oko parmezana, dobro će poslužiti bilo koja zamena u vidu starog, prevrelog, tvrdog sira. Mi smo koristili ovčiji tvrdi kačkavalj.
Sve sastojke sjedinite u jednoj činiji. Prvo umešajte varjačom, a onda doradite rukama. U videu sa pijama partija možete videti kako je testo mekano i elastično. Podelite ga na tri dela. Razvaljajte u valjak i onda secite parčiće veličine koja vam odgovara. Možete dodatno da ih ukrasite na daščici za pravljenje njoka tako što ih utisnete da ostanu brazde, a možete i da ih blago rukom kotrljate po brazdama i da dobijete kao valjuške. Viljuška ili rende takođe mogu da posluže. Ipak ako volite naturale, ostavite ih samo tako isečene.
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i istopite puter. Slobodno neka vam se ruka opusti, njoke će biti rešije, krckavije, ali pre svega ukusnije. Pržite ih 2-3 minuta i okrenite. Čim i druga strana bude rumena, spremne su za vađenje iz tiganja.
Sada dolazimo do Varijacije 1 – prebacite ih u činiju. Dodajte još malo putera da se istopi. Prelijte ih obilato nekim pestom od omiljenog zeleniša i uživajte.
Tu je i Varijacija 2 – U vatrostalnu posudu stavite paradajz sos, preko poređajte njoke, dodajte preko još paradajz sosa i zapecite u rerni 5 minuta. Recept za paradajz sos sa pastom od crnih maslina stiže uskoro.
Spomenućemo i bešamel sos sa sirom i crnim pivom, koji se takođe sjajno složio sa njokama. I za taj sos recept sa tačnim merama uskoro.
Ove njoke sjajne su bile i onako klot, kao meze pre bogatog doručka.
Jednostavno a zaista ukusno. Uživajte.