Kuva i piše: Ana Ćubela Ljudi koji su intolerantni na gluten, …
Mislim da je proso moja omiljena žitarica. Veoma je blagog ukusa i slaže se sa svim namirnicama, bez obzira da li se radi o siru, povrću, suhomesnatom ili tuni.
Najčešče ga jedem sa prženom slaninom, kiselim mlekom i semenkama bundeve, lana i suncokreta.
Pre nego što ga skuvate, potopite ga u vodi. Tu vodu prospite, properite ga u nekoliko novi voda i stavite da se kuva. Kuva se sa vodom u razmeri 1:3. Kada želim da zrna ostanu tvrđa, jer je tako ukusniji u salatama sa povrćem, onda stavim 1: 2,5 šolja vode.
Koliko dugo treba da bude potpopljeno u prvoj vodi, i koliko je vremena, odprilike, potebno da se skuva proso?
Oko 8 sati, ja ostavim preko noći
Koliko cesto smemo da jedemo proso? Sto se mene tice, ja bih ga mogla svako jutro.
Ne bi trebalo preterivati jer ima visok glikemijski indeks. Jednom nedeljno je sasvim ok.
Draga Ana, koliko se vremenski kuva proso?
I da li stavljate cele semenke lana i proprzite li na suvom tiganju semenke bundeve i suncokreta pre stavljanja u ovu smesu?
Semenke možete da stavite i sirove ili da ih malo propržite sa slaninom. Proso kuvam 2 ili 3 miuta, poklopim i sklonim sa vatre. Posle 15 minuta upije svu vodu. Ako je stajalo preko noći potopljeno, a trebalo bi, razmera je 1 čaša prosa, dve čaše vode. Na primer
Super, hvala!
Ah da, a lan u ovoj kombinaciji? Potopljen noc pre pa se ceo stavlja ili samleven pa na dan spremanja? Nisam sigurna ni oko tih promera voda-lan…koliko lana, celo seme, u koliko vode?
Ako lan hoćete da jedete ujutru u kiselom mleku onda ga potopite u to kiselo mleko prethodnu noć. Ili, ako ga stavljate ujutru, onda ga sameljite pre upotrebe.
Ok, hvala!
Zdravo Ana.
Planiram da krenem sa HI, pa ako mozete da mi kazete, da li je dozvoljeno za uzinu, da popijem jednu casu cedjene narandze, ili da li uopste ima uzine, koliko je dozvoljeno itd?
Užina postoji, između ručka i večere. E sad, pitanje je da li imate višak kilograma i koliki?
draga Ana, mozete li molim Vas tacno da opisete postupak pripreme prosa sa slaninicom i kiselim mlekom, semenkama(njima se samo pospe na kraju, jel?!?).Sa cim jos mozemo kombinovati proso
p.s. proso smo kao namirnicu uveli sa uvodjenjem cvrste hrane bebcu i uglavnom ga pirpemamo ujutro sa suvim vocem, vocem, dosta smo slabi sa njegovim”slanim”kombinovanjem.Hvala i pozzzz
Proso dobro operete u nekoliko voda, ostavite potopljenog preko noći, ujutru jako kratko kuvate, poklopite i ostavite da nabubri, to će biti brzo. Ocedite ga ako ima viška vode, stavite u liniju i pomešate sa čim god želite: prženom slaninom, kajmakom sirom ili jajima. Što se bebe tiče, tu zaista ne mogu da preporulujem jer nemam iskustvo sa uvođenjem namirnica maloj deci.
Koja je kolicina prosa dovoljna za dorucak za jednu osobu?
Jedna manja šoljica.