Kuva i piše: Vesna Novaković U vreme posta možete jesti …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nešto sam zapostavila proso u poslednje vreme. Jako zgodna žitarica koja se brzo skuva i slaže se sa apsolutno svim namirnicama. Najviše ga volim sa slaninom i kiselim mlekom, ali i sa jajima, sa pavlakom, sa šunkom, semenkama, pa i sa povrćem.
Da bih neutralisala fitinsku kiselinu, proso sam kao i uvek ptopila preko noći. Ujutru sam ga procedila, nalila sa novom vodom i stavila da se kuva. Pošto proso preko noći omekša, nije vam potrebno mnogo vode za kuvanje. Na jednu šoljicu prosa obično stavim dve šoljice vode. I uvek solim vodu dok se kuva, Pustim da vri minut, dva, poklopim i sklonim sa ringle. Već za 15 minuta će upiti svu vodu.
Za to vreme sam narendala trećinu tikvice, tanko iseckala trećinu paprike i pomešala sa prosom. Dodala sam biber i beli luk u prahu. Presula sam smesu u zemljani sud i nalila sa dva umućena jaja. I pravac rerna, jedno 15 minuta na 220 stepeni.
Kako nisam u restrikciji, ja sam u ovo jelo na kraju dodala i jednu manju kašiku pavlake.
Prijatno!