Proso sa ovčijim kiselim mlekom

13/08/2016

Proso sa semenkama 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Proso i ječam su definitivno moje najomiljenije žitarice. S tim što proso više spremam, jer se mnogo brže skuva. Uveče ga treba dobro oprati, iz više puta, i ostaviti u hladnoj vodi. Ujutru ga kuvati. Biće potrebno dva puta više vode, nego prosa. I nemojte dugo da ga kuvate, pokopite kada provri i sklonite sa ringle. Tako će sačuvati više hranljivih stvari a i neće se prekuvati. Ne zaboravite da će proso tokom noći dosta omekšati.

Posle nekih desetak minuta proverite sadržaj šerpe, proso bi trebalo da je upilo svu vodu i da može dalje da se sprema.

Ova žitarica je veoma blagog ukusa i super se slaže sa svim sastojcima. Šta god da stavite u njega, nećete pogrešiti.

Pročitajte još:

Šta bi trebalo da znate ako jedete proso

Ja sam ga ovog puta jela sa ovčijim kiselim mlekom, blago prepečenim semenkama bundeve i parčetom slanine koja mi je ostala u frižideru. Prvo sam slaninu zapekla u tiganju pa onda dodala semenke.

Proso sa semenkama 2 s

Ukoliko nećete da ga jedete sa mlečnim proizvodima, pomešajte ga s jajima. Takođe odlična kombinacija.

Ovo malo zrno možete da nađete u svim radnjama zdrave hrane, ali i u svim većim marketima. Nije skupo, hranljivo je, lako se sprema i, što je meni najbitnije, jako je ukusno.

Prijatno!



5 komentara

  1. ‘Ukoliko necemo da ih jedemo sa mlekom’ – pa valjda vi treba da nam kazete sta je dozvoljeno u hrono a sta nije?

  2. koliko se cesto proso moze jesti sedmicno? mikad mu ne znam mjeru pa mi ostane viska sigurno za jos jedan do dva dorucka.

Ostavite komentar