Ljubitelji sira, ujedinite se!
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Proso i ječam su definitivno moje najomiljenije žitarice. S tim što proso više spremam, jer se mnogo brže skuva. Uveče ga treba dobro oprati, iz više puta, i ostaviti u hladnoj vodi. Ujutru ga kuvati. Biće potrebno dva puta više vode, nego prosa. I nemojte dugo da ga kuvate, pokopite kada provri i sklonite sa ringle. Tako će sačuvati više hranljivih stvari a i neće se prekuvati. Ne zaboravite da će proso tokom noći dosta omekšati.
Posle nekih desetak minuta proverite sadržaj šerpe, proso bi trebalo da je upilo svu vodu i da može dalje da se sprema.
Ova žitarica je veoma blagog ukusa i super se slaže sa svim sastojcima. Šta god da stavite u njega, nećete pogrešiti.
Pročitajte još:
Šta bi trebalo da znate ako jedete proso
Ja sam ga ovog puta jela sa ovčijim kiselim mlekom, blago prepečenim semenkama bundeve i parčetom slanine koja mi je ostala u frižideru. Prvo sam slaninu zapekla u tiganju pa onda dodala semenke.
Ukoliko nećete da ga jedete sa mlečnim proizvodima, pomešajte ga s jajima. Takođe odlična kombinacija.
Ovo malo zrno možete da nađete u svim radnjama zdrave hrane, ali i u svim većim marketima. Nije skupo, hranljivo je, lako se sprema i, što je meni najbitnije, jako je ukusno.
Prijatno!
‘Ukoliko necemo da ih jedemo sa mlekom’ – pa valjda vi treba da nam kazete sta je dozvoljeno u hrono a sta nije?
I jedno i drugo, pa vi odaberite šta vam se sviđa. 😀
Obavezno jednom nedeljno na mojoj trpezi ?
koliko se cesto proso moze jesti sedmicno? mikad mu ne znam mjeru pa mi ostane viska sigurno za jos jedan do dva dorucka.
Jedan do dva nisu problem, ali ne treba preterivati jer proso ima baš visok GI.