Proso sa jajima i tikvicama

01/08/2015

Proso sa jajima 1 s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Volim ja i da seckam, aranžiram, slažem…..ali ponekad najviše volim ova “smuti pa prospi” jela. A od kako sam videla Milenin Menemen (tradicionalno tursko jelo), ovakve kombinacije mi stalno padaju na pamet.

Brzo se spremaju, a posle ovakvog doručka mogu i u teretanu da ne razmišljam hoću li ostati bez snage.

Potrebno vam je (za jednog):

  • šoljica prosa
  • 1/4 tikvice
  • 1/2 srednjeg crvenog luka
  • 1, 5 kašičica svinjske masti (ili putera)
  • začini: ja sam stavila provansalansku mešavinu, a vi možete šta god hoćete
  • 3 jaja

Proso sam dobro oprala i potopila u vodu prethodnu noć. To radimo da bismo eliminisali fitinsku kiselinu. Uzle sam onu jednu malu šoljicu za kafu, kakve su koristile naše bake i mame. Ne sećam se kada sam poslednji put videla da neko u tome služi kafu, pored moje tetke. Svi su prešli na veći gabarit.

Ujutru sam prosula tu vodu i nalila novu, dve šoljice vode. Pustila sam da vri par minuta, poklopila i sklonila sa vatre. Dok je proso bubreo u šerpi, iseckala sam sitno luk i tikvice. Na masti sam prvo prodinstala luk, a onda ubacila i tikvice. Kada su bile gotove, dodala sam proso, koji je već upio svu vodu, zatim začine, i pustila da se sve tako krčka možda minut. Onda sam smesu poravnala kutlačom i preko polomila jaja. Malo sam ih posolila po površini i poklopila tiganj. Pre nego što sam stavila jaja, smanjila sam temperaturu na 4 (kod mene na šporetu temperatura ide od 1 do 9).

Proso sa jajima 2 s

Za par minuta je bilo gotovo. Ako budete pažljivi, na tanjir možete da prenesete smesu a da se ništa ne prelomi. To ako je za goste. Ja sam samo presula i navalila. Prijatno!4 komentara

Ostavite komentar